środa, 21 sierpnia 2013

Karkówka mojego taty- z moimi zmianami ;-)

Soczysta i pyszna.
Takiego smacznego mięska dawno nie jadłam.
Bardzo szybka w przygotowaniu.
 
 
Składniki
 
6 plastrów karkówki wieprzowej
3 cebule
300 ml ketchupu
( ja dałam sok 100% pomidorowy)
ogórki konserwowe
(ja dałam kiszone)
ząbek czosnku
sól,pieprz
liście laurowe,ziele angielskie
 

 
Wykonanie
 
Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem papieerowym.
lekko rozbić.
Doprawić solą i pieprzem.
 
W naczyniu żaroodpornym(lub prodiżu) ulożyć połowę cebuli pokrojonej w piórka.
Na to mięso,pokrojone w plastry ogórki,resztę cebuli i ketchup.
 
Całość zapiekać około 45 minut w 200 stopniach.
 
*ja zmodyfikowałam przepis taty,zamieniając ogórki konserwowe na kiszone
i ketchup na sok 100% pomidorowy.
całość zamiast zapiekać w piekarniku lub prodiżu,utusiłam z brytfance na niewielkim gazie.
po wypróbowaniu wersji taty i swojej stwierdzam...że obydwie są pyszne ;o)
 


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wygląda apetycznie:)
jan

CookingByFaksiu. pisze...

przesmacznie ! mniam :)
dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com

Małgorzata Palczewska pisze...

Super pomysł na karkówkę. Wygląda na przepyszną w tym wydaniu