niedziela, 26 kwietnia 2015

Babka drożdżowa

 Wielka i pulchna drożdżowa baba
Idealna do kawki


Składniki 

0,5 kg mąki
10 dkg masła
2 jajka
2 żółtka 
40 gram drożdży
3/4 szklanki cukru
250 ml mleka

na lukier
szklanka cukru pudru
sok malinowy

Wykonanie 

  masło rozpuścić w rondelku i zostawić do wystudzenia 
drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżeczki cukru( z tej ilości podanej w przepisie)
i rozmieszać aż powstanie pasta.
 następnie dodać łyżkę mąki i całość zalać ciepłym mlekiem-wymieszać i odstawić aż podrosną
( ja wsadziłam do mikrofalówki aby miały ciemno i bez przeciągów)  

do dużej miski przesiać mąkę,dodać resztę cukru, jajka i żółtka
dodać rozczyn oraz masło i całość dokładnie wymieszać 

ciasto wyrabiać ręką aż zacznie ładnie odchodzić(w razie potrzeby posypywać mąką)  

ciasto od razu przełożyć do blaszki(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą)
 i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce aby podrosło 

babkę wstawimy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 60 minut.
po upieczeniu od razu wyciągamy z pieca i studzimy

SMACZNEGO

1 komentarz:

Lena pisze...

Pysznie wygląda :)