Wielka i pulchna drożdżowa baba
Idealna do kawki
Składniki
0,5 kg mąki
10 dkg masła
2 jajka
2 żółtka
40 gram drożdży
3/4 szklanki cukru
250 ml mleka
na lukier
szklanka cukru pudru
sok malinowy
Wykonanie
masło rozpuścić w rondelku i zostawić do wystudzenia
drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżeczki cukru( z tej ilości podanej w przepisie)
i rozmieszać aż powstanie pasta.
i rozmieszać aż powstanie pasta.
następnie dodać łyżkę mąki i całość
zalać ciepłym mlekiem-wymieszać i odstawić aż podrosną
( ja wsadziłam do
mikrofalówki aby miały ciemno i bez przeciągów)
do dużej miski przesiać mąkę,dodać resztę cukru, jajka i żółtka
dodać rozczyn oraz masło i całość dokładnie wymieszać
ciasto wyrabiać ręką aż zacznie ładnie odchodzić(w razie potrzeby posypywać mąką)
ciasto od razu przełożyć do blaszki(wysmarowanej masłem i wysypanej
bułką tartą)
i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce aby podrosło
babkę wstawimy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 60 minut.
po upieczeniu od razu wyciągamy z pieca i studzimy
po upieczeniu od razu wyciągamy z pieca i studzimy
SMACZNEGO
1 komentarz:
Pysznie wygląda :)
Prześlij komentarz