poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z rosołu

 idealna propozycja na poniedziałkowy obiad.
Mięsko z rosołku ukryte w plackach ziemniaczanych...pyszności 




Składniki

farsz

mięso z rosołu(u mnie 2 ćwiartki z kurczaka)
1 mała cebula
1/2 szklanki rosołu
przyprawy

placki

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz

olej do smażenia



Wykonanie


ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków(lub zmielić w maszynce) .
dodać jajka,mąkę oraz sól i pieprz.
dobrze wymieszać,odstawić aby nabrało temp.pokojowej
( wtedy placki nie przywierają do patelni i nie pryskają) 

mięso z rosołu zmielić na drobno,na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i dodać do mięsa,
jeżeli farsz jest zbyt suchy dodać odrobinę rosołu(bulionu) 

na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju,wyłożyć porcję masy ziemniaczanej, 
położyć odrobinę farszu mięsnego(na samym środku) 
przykryć kolejną porcją masy ziemniaczanej i smażyć do zrumienienia placuszków
(na niewielkim ogniu aby nie przypalić placków)
 placki odsączać na ręczniku kuchennym,

podawać gorące z dowolnym dipem lub sosem grzybowym/pieczarkowym


SMACZNEGO

1 komentarz:

Olka pisze...

Takich placków z nadzieniem to jeszcze nie jadłam, oryginalnie.