idealna propozycja na poniedziałkowy obiad.
Mięsko z rosołku ukryte w plackach ziemniaczanych...pyszności
Składniki
farsz
mięso z rosołu(u mnie 2 ćwiartki z kurczaka)
1 mała cebula
1/2 szklanki rosołu
przyprawy
placki
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków(lub zmielić w
maszynce) .
dodać jajka,mąkę oraz sól i pieprz.
dobrze wymieszać,odstawić aby nabrało temp.pokojowej
dobrze wymieszać,odstawić aby nabrało temp.pokojowej
( wtedy placki nie przywierają do patelni i nie pryskają)
mięso z rosołu zmielić na drobno,na oleju
podsmażyć posiekaną cebulę i dodać do mięsa,
jeżeli farsz jest zbyt
suchy dodać odrobinę rosołu(bulionu)
na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju,wyłożyć porcję masy
ziemniaczanej,
położyć odrobinę farszu mięsnego(na samym środku)
przykryć kolejną porcją masy ziemniaczanej i smażyć do zrumienienia
placuszków
(na niewielkim ogniu aby nie przypalić placków)
placki
odsączać na ręczniku kuchennym,
podawać gorące z dowolnym dipem lub sosem grzybowym/pieczarkowym
SMACZNEGO
1 komentarz:
Takich placków z nadzieniem to jeszcze nie jadłam, oryginalnie.
Prześlij komentarz