Zawsze byłam ciekawa pierogów z żółtym serem...
a że pierogi uwielbiamy spróbowałam
wyszły super pyszne!
Składniki
ciasto
mąka pszenna 300 gram
woda wrzątek 150 ml
mąka pszenna do podsypywania
sól 1/3 łyżeczki
mąka pszenna 300 gram
woda wrzątek 150 ml
mąka pszenna do podsypywania
sól 1/3 łyżeczki
nadzienie+dodatki
ser żółty 200 gram
szynka konserwowa w plasterkach 200 gram
ketchup pikantny lub sos czosnkowy do podania
sól do gotowania pierogów
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski,wymieszać z solą,powoli wlewając wrzątek mieszać drewnianą łyżka i zagnieść elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką.
ciasto odłożyć na 30 minut pod ściereczką aby odpoczęło.
ciasto cienko wałkować i wykrawać np. szklanką- kółka
na każde kółko kłaść ser żółty i szynkę konserwową(ilość wedle uznania)
złożyć na pół i zlepić pierogi.
wrzucać na osolony wrzątek,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
(w zależności od grubości ciasta) .
podawać gorące z sosem czosnkowym lub ketchupem.
podawać gorące z sosem czosnkowym lub ketchupem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz