sobota, 5 września 2015

Makaron z sosem z gorgonzolą,szpinakiem i kalafiorem

 Makarony na wszelkie sposoby to ulubiony obiad mojego męża.
Tym razem gorgonzola i szpinak ...


Składniki

    szpinak świeży 250 gram
    ser pleśniowy typu gorgonzola 100 gram
    jogurt naturalny 2 łyżki
    bulion warzywny 2 szklanki
    kalafior kilka różyczek
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    papryka ostra do smaku
    makaron grube wstążki 50 gram na osobę
 

 Wykonanie



zagotować szklankę buliony warzywnego,dodać liście szpinaku i zblenderować całość(niezbyt drobno)podgotować 10 minut.
w innym rondelku w szklance bulionu rozpuścić ser(często mieszając) i dodać szpinak z pierwszego rondelka.

różyczki kalafiora ugotować al'dente i dodać do sosu wraz z solą,pieprzem i ostrą papryką(wg smaku)
podgotować całość 5 minut,wyłączyć gaz i po kilku minutach dodać jogurt naturalny

makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.odcedzić
makaron dodać do garnka z sosem i całość dokładnie wymieszać,od razu podawać.

SMACZNEGO


Brak komentarzy: