Makarony na wszelkie sposoby to ulubiony obiad mojego męża.
Tym razem gorgonzola i szpinak ...
Składniki
szpinak świeży 250 gram
ser pleśniowy typu gorgonzola 100 gram
jogurt naturalny 2 łyżki
bulion warzywny 2 szklanki
kalafior kilka różyczek
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
makaron grube wstążki 50 gram na osobę
szpinak świeży 250 gram
ser pleśniowy typu gorgonzola 100 gram
jogurt naturalny 2 łyżki
bulion warzywny 2 szklanki
kalafior kilka różyczek
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
makaron grube wstążki 50 gram na osobę
Wykonanie
zagotować szklankę buliony warzywnego,dodać liście szpinaku i zblenderować całość(niezbyt drobno)podgotować 10 minut.
w innym rondelku w szklance bulionu rozpuścić ser(często mieszając) i dodać szpinak z pierwszego rondelka.
różyczki kalafiora ugotować al'dente i dodać do sosu wraz z solą,pieprzem i ostrą papryką(wg smaku)
podgotować całość 5 minut,wyłączyć gaz i po kilku minutach dodać jogurt naturalny
makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.odcedzić
makaron dodać do garnka z sosem i całość dokładnie wymieszać,od razu podawać.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz