czwartek, 10 września 2015

Pierogi z pieczarkami


 Aromatyczne,pikantne i pyszne




Składniki
ciasto

    mąka pszenna 300 gram plus troszkę do podsypania
    sól 1/3 łyżeczki
    woda wrzątek 150 ml

farsz
    pieczarki 500 gram
    cebula 1 duża
    czosnek 2 ząbki
    sól do smaku
    Pieprz czarny do smaku
    olej 2 łyżki

okrasa

 kiełbasa 1  pętko

 Wykonanie

 Oczyszczone pieczarki,obraną cebulę i czosnek zetrzeć na tarce jarzynowej
( u mnie robot załatwił sprawę)
na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przełożyć pieczarki.
doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem(sporo)
całość smażyć tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek-wystudzić 

do przesianej mąki dodać sól,cały czas mieszając wlewać wrzątek.
 wyrobić na gładkie ciasto
odstawić na 30 minut po czym podzielić na 2-3 porcje.
wałkować na cienki placek i wykrawać szklanką kółka 

nakładać po łyżeczce farszy i zlepiać pierogi.
wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę.
polać pierogi.

SMACZNEGO



Brak komentarzy: