Aromatyczne,pikantne i pyszne
Składniki
ciasto
mąka pszenna 300 gram plus troszkę do podsypania
sól 1/3 łyżeczki
woda wrzątek 150 ml
farsz
pieczarki 500 gram
cebula 1 duża
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
olej 2 łyżki
okrasa
kiełbasa 1 pętko
Wykonanie
Oczyszczone pieczarki,obraną cebulę i czosnek zetrzeć na tarce jarzynowej
( u mnie robot załatwił sprawę)
na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przełożyć pieczarki.
doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem(sporo)
całość smażyć tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek-wystudzić
na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przełożyć pieczarki.
doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem(sporo)
całość smażyć tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek-wystudzić
do przesianej mąki dodać sól,cały czas mieszając wlewać wrzątek.
wyrobić na gładkie ciasto
odstawić na 30 minut po czym podzielić na 2-3 porcje.
odstawić na 30 minut po czym podzielić na 2-3 porcje.
wałkować na cienki placek i wykrawać szklanką kółka
nakładać po łyżeczce farszy i zlepiać pierogi.
wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę.
polać pierogi.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz