lekki, smaczny i delikatny deser....
Czyli Bogini Wenus w formie torciku
i 600 post na blogu :o)
Składniki
Biszkopt
jajka 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
Biszkopt
jajka 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
krem+dodatki
kremówka 0.5 litra
wiórki kokosowe 150 gram
masło 2 łyżki
cukier 1 łyżka
dżem morelowy 1 słoiczek
galaretka cytrynowa 1 szt.
ser biały twarogowy 0.5 (chudy, zmielony)
BISZKOPT
białka jajek ubić na sztywną masę,dodać cukier i dalej miksować.
dodawać po 1 żółtku i miksować
wsypać przesiane mąki i wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wylać do tortownicy
piec 30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka
ostudzony biszkopt przekroić na 2 części.
jedną ułożyć na dnie tortownicy
kremówka 0.5 litra
wiórki kokosowe 150 gram
masło 2 łyżki
cukier 1 łyżka
dżem morelowy 1 słoiczek
galaretka cytrynowa 1 szt.
ser biały twarogowy 0.5 (chudy, zmielony)
BISZKOPT
białka jajek ubić na sztywną masę,dodać cukier i dalej miksować.
dodawać po 1 żółtku i miksować
wsypać przesiane mąki i wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wylać do tortownicy
piec 30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka
ostudzony biszkopt przekroić na 2 części.
jedną ułożyć na dnie tortownicy
MASA
kremówkę ubić na sztywną pianę i zmiksować z twarogiem.
Galaretki rozpuścić w szklance wody.jak zacznie tężeć wymieszać z masą śmietanowo-twarogową i wylać na biszkopt.
Przykryć drugim blatem i odstawić do lodówki do stężenia
ciasto wyjąć z tortownicy.
Wierzch posmarować dżemem brzoskwiniowym
wiórki kokosowe podsmażyć na maśle z dodatkiem cukru.
Zimnymi posypać torcik.
odstawić do lodówki na kilka godzin
SMACZNEGO
1 komentarz:
Wygląda naprawdę wspaniale :)
Gratulacje z okazji 600 posta :)
Prześlij komentarz