niedziela, 17 stycznia 2016

Buraczki zasmażane

 Idealny dodatek do obiadu.
Świetnie smakują na ciepło lub na zimno jako dodatek do obiadu. 
Użyłam buraków z gotowania czystego barszczu.


Składniki

    buraczki 0,5 kg
    cebula 1 duża
    czosnek 1 ząbek
    olej 1 łyżka
    masło 50 gram
    mąka 2 łyżki
    sól
    pieprz czarny mielony
    sok z cytryny 2 łyżeczki
 
 Wykonanie 

cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na łyżce oleju,na koniec dodać posiekany drobno czosnek.
Ugotowane buraki( lub upieczone) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Do cebuli dodać masło,rozpuścić.Następnie dodać mąkę i odstawić całość z ognia.
Wymieszać (uważając aby mąka się nie spaliła).
Dodać buraczki(razem z sokiem który powstanie przy tarciu) i często mieszając podsmażać 5 minut.
Na koniec doprawić solą,pieprzem oraz sokiem z cytryny.

SMACZNEGO

 

1 komentarz:

Veggie pisze...

Lubię buraczki, szczególnie takie :-)