Uwielbiamy pierogi,
tym razem propozycja z delikatnym indyczym mięsem
(a dla synka jak zawsze ruskie :)
Składniki
ciasto
mąka pszenna 300 gram
sól 1/3 łyżeczki
wrzątek 150-200 ml
mąka do podsypywania
farsz
udziec z indyka 1 duży
natka pietruszki 1 pęczek
por biała część
posiekana dymka ze szczypiorem 1 pęczek
sól do smaku
pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
bulion 150 ml
okrasa
masło
cebula dymka
ciasto
mąka pszenna 300 gram
sól 1/3 łyżeczki
wrzątek 150-200 ml
mąka do podsypywania
farsz
udziec z indyka 1 duży
natka pietruszki 1 pęczek
por biała część
posiekana dymka ze szczypiorem 1 pęczek
sól do smaku
pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
bulion 150 ml
okrasa
masło
cebula dymka
Wykonanie
Umyty udziec indyczy ugotować w osolonej wodzie do miękkości
( ja użyłam
udziec na którym gotowałam rosół)
mięso oddzielić od kości i zmielić
blenderem na bardzo gładką masę
dodając bulion aby łatwiej się
zblendowało.
Mięso doprawić solą i pieprzem,dodać posiekaną natkę
pietruszki
,2 dymki i szczypior oraz drobno posiekany por (biała
część).
Całość dokładnie wymieszać(można dodać 1-2 ząbki czosnku )
Mąkę
wraz z solą przesiać do miski,wlewając wrzątek mieszać drewnianą
łyżką,
następnie zagnieść dłońmi elastyczne ciasto
(podsypując mąką w
razie potrzeby)
odstawić przykryte czysta ściereczka na kilka
minut
.Ciasto podzielić na 4 części,wykrawać kółka.
na każdym kółeczku
kłaść sporą łyżeczkę farszu i zlepiać pierożk
i( ja robiłam wykrawaczką
do pierogów,"wchodzi" w takiego pierożka więcej farszu) .
Zlepione
pierogi układać na czystej ściereczce posypanej mąką pszenna.
Pierożki
wrzucać partiami na osolony wrzątek,gotować 3-4 minuty od
wypłynięcia
.Podawać polane roztopionym masełkiem z podsmażoną dymką(wraz
ze szczypiorkiem)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz