Delikatne pulpeciki i aromatyczny sos pieczarkowy
Idealne do ziemniaczków lub kaszy
Składniki
pulpeciki
mięso mielone z szynki 30 dkg
jajko 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka
kasza manna 2 łyżki
sól
pieprz kolorowy
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
dodatkowo
pieczarki 30 dkg
olej 1 łyżka
sól
Pieprz kolorowy
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
bulion
pulpeciki
mięso mielone z szynki 30 dkg
jajko 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka
kasza manna 2 łyżki
sól
pieprz kolorowy
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
dodatkowo
pieczarki 30 dkg
olej 1 łyżka
sól
Pieprz kolorowy
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
bulion
Wykonanie
Mięso umieścić w misce,dodać jajko,kaszę manną,
posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz(wg smaku)
całość dokładnie wyrobić aby masa była jednolita
Mokrymi dłońmi formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.Obtoczyć w mące
Obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na łyżce oleju(można użyć masło).
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
wlać około 300 ml bulionu i zagotować.
Następnie dodać pulpeciki,przykryć pokrywką i dusić 15 minut.
Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do sosu,mieszając pogotować 2 minuty
Podawać gorące posypane posiekanym koperkiem
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz