wtorek, 27 października 2015

Delikatne pulpeciki w sosie pieczarkowym

 Delikatne pulpeciki i aromatyczny sos pieczarkowy
Idealne do ziemniaczków lub kaszy 


Składniki

pulpeciki
    mięso mielone z szynki 30 dkg
    jajko 1 sztuka
    natka pietruszki 1/2 pęczka
    kasza manna 2 łyżki
    sól
    pieprz kolorowy
    mąka pszenna do obtoczenia pulpecików

dodatkowo
    pieczarki 30 dkg
    olej 1 łyżka
    sól
    Pieprz kolorowy
    mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
    bulion




Wykonanie  



Mięso umieścić w misce,dodać jajko,kaszę manną,
posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz(wg smaku)
całość dokładnie wyrobić aby masa była jednolita
Mokrymi dłońmi formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.Obtoczyć w mące

Obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na łyżce oleju(można użyć masło).
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
wlać około 300 ml bulionu i zagotować.
Następnie dodać pulpeciki,przykryć pokrywką i dusić 15 minut.
Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do sosu,mieszając pogotować 2 minuty
Podawać gorące posypane posiekanym koperkiem

SMACZNEGO

 


Brak komentarzy: