niedziela, 18 października 2015

Śląskie kluchy nadziewane mięsem drobiowym

 Mąż uwielbia kluski nadziewane, dla synka zawsze bez nadzienia
tym razem z mięsem drobiowym i kukurydzą 


Składniki
farsz
    udko z kurczaka 2 małe
    kukurydza w puszce 100 gram
    por (biała część) 10 cm
    sól do smaku
    papyka ostra
    pieprz czarny


kluski

    ziemniaki 700 gram
    mąka ziemniaczana

dodatkowo
    kiełbasa na  okrasę
    sos np.pieczeniowy
    por (biała część) na okrasę  

 



Wykonanie  


Udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę.
gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.oddzielamy mięso od kości.
mięso mielimy,dodajemy przyprawy,pokrojony drobno por i kukurydzę z puszki
oraz 4-5 łyżek buliony z gotowania mięsa(masa będzie bez tego za sucha)całość mieszamy.

obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę,dzielimy na 4,
jedną część wyciągamy i w to miejsce dajemy skrobię ziemniaczaną. 
 wyrabiamy ręką na gładką masę



Odrywamy po kawałku ciasta ziemniaczanego,formujemy placek i kładziemy po łyżeczce farszu.
zlepiamy dokładnie aby nic nie wychodziło po za kluseczkę :)
kluski układamy na talerzach lub tacy(bez obawy nie przykleją się)

wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia.
podajemy gorące okraszone skwarkami z kiełbaski lub sosem np.pieczeniowym  

SMACZNEGO



Brak komentarzy: