Mąż uwielbia kluski nadziewane, dla synka zawsze bez nadzienia
tym razem z mięsem drobiowym i kukurydzą
Składniki
farsz
udko z kurczaka 2 małe
kukurydza w puszce 100 gram
por (biała część) 10 cm
sól do smaku
papyka ostra
pieprz czarny
kluski
ziemniaki 700 gram
mąka ziemniaczana
dodatkowo
kiełbasa na okrasę
sos np.pieczeniowy
por (biała część) na okrasę
farsz
udko z kurczaka 2 małe
kukurydza w puszce 100 gram
por (biała część) 10 cm
sól do smaku
papyka ostra
pieprz czarny
kluski
ziemniaki 700 gram
mąka ziemniaczana
dodatkowo
kiełbasa na okrasę
sos np.pieczeniowy
por (biała część) na okrasę
Wykonanie
Udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę.
gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.oddzielamy mięso od kości.
mięso mielimy,dodajemy przyprawy,pokrojony drobno por i kukurydzę z puszki
oraz 4-5 łyżek buliony z gotowania mięsa(masa będzie bez tego za sucha)całość mieszamy.
obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę,dzielimy na 4,
jedną część wyciągamy i w to miejsce dajemy skrobię ziemniaczaną.
jedną część wyciągamy i w to miejsce dajemy skrobię ziemniaczaną.
wyrabiamy ręką na gładką masę
Odrywamy po kawałku ciasta ziemniaczanego,formujemy placek i kładziemy po łyżeczce farszu.
zlepiamy dokładnie aby nic nie wychodziło po za kluseczkę :)
kluski układamy na talerzach lub tacy(bez obawy nie przykleją się)
wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia.
podajemy gorące okraszone skwarkami z kiełbaski lub sosem np.pieczeniowym
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz