Papryka faszerowana delikatną kaszą jaglaną i chudym mięskiem.
Kolacja idealna
Składniki
papryka żółta 5 sztuk
kasza jaglana 200 gram
filet z kurczaka 400 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny
natka pietruszki 1/2 pęczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka do farszu
papryka ostra mielona
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie kilka kulek
kostka rosołowa 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki do sosu
mąka pszenna 2 łyżki do sosu
Wykonanie
Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko.wystudzić.
Umyte filety z kurczaka zmielić w maszynce lub blenderem.
cebulę oraz czosnek także zmielić w blenderze.
w misce wymieszać kaszę,mięso,cebulę z czosnkiem,posiekaną natkę pietruszki,
koncentrat pomidorowy oraz przyprawy wedle uznania.
z papryk odciąć ogonki i wydrążyć środki,dokładnie umyć.
farszem napełniać papryki dociskając farsz w środku.
papryki ustawić w garnku,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kostkę rosołową i 2 szklanki wrzątku.
dusić 40 minut pod przykryciem.
na koniec dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
podawać gorące dodatkowo posypane posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz