Propozycja na piątek, ryba i pyszny sos szpinakowy
Składniki
filet z mintaja kostki 4 sztuki
cebula 1 mała
czosnek 1-2 ząbki
szpinak mrożony 20 dkg
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
masło 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 300 ml
przyprawa do ryb do smaku
pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
sól morska cytrynowa do smaku
olej do smażenia 2 łyżki
filet z mintaja kostki 4 sztuki
cebula 1 mała
czosnek 1-2 ząbki
szpinak mrożony 20 dkg
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
masło 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 300 ml
przyprawa do ryb do smaku
pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
sól morska cytrynowa do smaku
olej do smażenia 2 łyżki
Wykonanie
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na łyżeczce masła.
dodać rozmrożony szpinak i chwilkę razem podsmażać .
dodać mąkę pszenną i cały czas mieszając lekko podsmażyć .
wlać mleko i dokładnie wymieszać.
doprawić solą i pieprzem i gotować często mieszając aż sos zgęstnieje.
odstawić aby smaki się przegryzły na minimum godzinę.
rozmrożoną rybę wysuszyć i doprawić z każdej strony(sól cytrynowa,kolorowy pieprz i przyprawa do ryb)
usmażyć na oleju na złoty kolor(krótko aby nie wyschła)
podawać np. z ziemniaczkami rybkę polaną sosem
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz