piątek, 16 października 2015

Mintaj w lekkim sosie szpinakowym

 Propozycja na piątek, ryba i pyszny sos szpinakowy


Składniki

    filet z mintaja kostki 4 sztuki
    cebula 1 mała
    czosnek 1-2 ząbki
    szpinak mrożony 20 dkg
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    masło 1 łyżeczka
    mąka pszenna 2 łyżki
    mleko 300 ml
    przyprawa do ryb do smaku
    pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
    sól morska cytrynowa do smaku
    olej do smażenia 2 łyżki


Wykonanie

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na łyżeczce masła.
dodać rozmrożony szpinak i chwilkę razem podsmażać .
dodać mąkę pszenną i cały czas mieszając lekko podsmażyć .
wlać mleko i dokładnie wymieszać.
doprawić solą i pieprzem i gotować często mieszając aż sos zgęstnieje.
 odstawić aby smaki się przegryzły na minimum godzinę.
rozmrożoną rybę wysuszyć i doprawić z każdej strony(sól cytrynowa,kolorowy pieprz i przyprawa do ryb)
usmażyć na oleju na złoty kolor(krótko aby nie wyschła)
podawać np. z ziemniaczkami rybkę polaną sosem  

SMACZNEGO


Brak komentarzy: