środa, 7 października 2015

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z warzywami

 Niestety sezon grillowy dobiegł końca...
ostatnia propozycja grillowa 
mięsno-warzywne szaszłyki



Składniki
marynata
   olej rzepakowy 5 łyżek
    zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
    sól do smaku 1/2 łyżeczki
    pieprz kolorowy ziarnisty 1/3 łyżeczki
    czosnek 2 ząbki
    musztarda francuska ziarnista 1/2 łyżeczki
    miód płynny 1 łyżka

szaszłyki
    polędwica wieprzowa 300 gram
    cebula 1 sztuka
    papryka biała 1 sztuka
    cukinia 1 mała sztuka



Wykonanie


Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić w kawałki tej samej wielkości.
 składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać( czosnek zmiażdżyć).
 mięso dokładnie wymieszać w marynacie i odstawić na minimum 12 godzin.

 cebulę pokroić w niezbyt małe kawałki,paprykę (u mnie biała) w kostkę 2x2 cm,
a cukinię (ze skórką) w półplasterki.
 na patyczki do szaszłyków nakładać naprzemiennie produkty.
 marynatą posmarować pędzelkiem warzywa.
 całość grillować bezpośrednio na ruszcie(bez tacki)
 z każdej strony(nie za długo aby mięso nie wyschło)
 podawać od razu. 
SMACZNEGO
 





3 komentarze:

Marzena Szkodzińska pisze...

Pyszna propozycja na pyszne danie :-)

Marzena Szkodzińska pisze...

Pyszna propozycja na pyszne danie :-)

Asikowy kącik pisze...

I narobiłaś mi ochoty pysznie to wygląda:). Przy okazji zapraszam do zabawy u mnie.

Pozdrawiam cieplutko,
Asikowy Kącik:).