Niestety sezon grillowy dobiegł końca...
ostatnia propozycja grillowa
mięsno-warzywne szaszłyki
Składniki
marynata
olej rzepakowy 5 łyżek
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
sól do smaku 1/2 łyżeczki
pieprz kolorowy ziarnisty 1/3 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
musztarda francuska ziarnista 1/2 łyżeczki
miód płynny 1 łyżka
szaszłyki
polędwica wieprzowa 300 gram
cebula 1 sztuka
papryka biała 1 sztuka
cukinia 1 mała sztuka
marynata
olej rzepakowy 5 łyżek
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
sól do smaku 1/2 łyżeczki
pieprz kolorowy ziarnisty 1/3 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
musztarda francuska ziarnista 1/2 łyżeczki
miód płynny 1 łyżka
szaszłyki
polędwica wieprzowa 300 gram
cebula 1 sztuka
papryka biała 1 sztuka
cukinia 1 mała sztuka
Wykonanie
Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić w kawałki tej samej
wielkości.
składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać( czosnek
zmiażdżyć).
mięso dokładnie wymieszać w marynacie i odstawić na minimum
12 godzin.
cebulę pokroić w niezbyt małe kawałki,paprykę (u mnie biała) w
kostkę 2x2 cm,
a cukinię (ze skórką) w półplasterki.
na patyczki do
szaszłyków nakładać naprzemiennie produkty.
marynatą posmarować
pędzelkiem warzywa.
całość grillować bezpośrednio na ruszcie(bez tacki)
z
każdej strony(nie za długo aby mięso nie wyschło)
podawać od razu.
SMACZNEGO
3 komentarze:
Pyszna propozycja na pyszne danie :-)
Pyszna propozycja na pyszne danie :-)
I narobiłaś mi ochoty pysznie to wygląda:). Przy okazji zapraszam do zabawy u mnie.
Pozdrawiam cieplutko,
Asikowy Kącik:).
Prześlij komentarz