niedziela, 25 października 2015

Drożdżowe nocne(12godzinne) z jabłkami

 Kilka dni temu było ciasto drożdżowe 24 godzinne.
To jest 12 godzinne,
Jest mniej puszyste w środku ale za to pysznie jabłkowe :)


Składniki

  • jajka 2 sztuki 
  • cukier 1 szklanka 
  • drożdże świeże 5 dkg
  • margaryna do pieczenia 1/2 kostki
  • mleko 1 szklanka
  • jabłka 0,5 kg po obraniu
  • mąka pszenna 0,5 kg

 Wykonanie


Mleko,cukier,2 roztrzepane jajka,pokruszone drożdże,margarynę(w temperaturze pokojowej)
oraz mleko dokładnie wymieszać w misce drewnianą łyżką. 
Przykryć ściereczką i odstawić w miejsce bez przeciągów na 12 godzin.
Po tym czasie dodać 0,5 kg przesianej mąki i wyrobić ciasto.
 Ciastko przełożyć na wysmarowaną margaryną blaszkę(lub wyłożoną papierem do pieczenia).
 Na górze poukładać pokrojone,obrane jabłka.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
(piekłam 35 minut w prodiżu)
Wystudzone posypać cukrem pudrem. 

SMACZNEGO


2 komentarze:

kasia pisze...

Ciekawy przepis.
Bardzo mi odpowiadaja te malo problematyczne ciasta drożdżowe...
:)

Olcia pisze...

kasiu,zobacz też ten przepis na 24 godziny.jest bez wyrabiania. moje ciasto właśnie się studzi,dodałam jabłka i dużo cynamonu.pachnie w całym domu