Kilka dni temu było ciasto drożdżowe 24 godzinne.
To jest 12 godzinne,
Jest mniej puszyste w środku ale za to pysznie jabłkowe :)
Składniki
- jajka 2 sztuki
- cukier 1 szklanka
- drożdże świeże 5 dkg
- margaryna do pieczenia 1/2 kostki
- mleko 1 szklanka
- jabłka 0,5 kg po obraniu
- mąka pszenna 0,5 kg
Wykonanie
Mleko,cukier,2 roztrzepane jajka,pokruszone drożdże,margarynę(w temperaturze pokojowej)
oraz mleko dokładnie wymieszać w misce drewnianą
łyżką.
Przykryć ściereczką i odstawić w miejsce bez przeciągów na 12
godzin.
Po tym czasie dodać 0,5 kg przesianej mąki i wyrobić ciasto.
Ciastko przełożyć na wysmarowaną margaryną blaszkę(lub wyłożoną papierem
do pieczenia).
Na górze poukładać pokrojone,obrane jabłka.
Piec 40 minut
w 180 stopniach.
(piekłam 35 minut w prodiżu)
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Ciekawy przepis.
Bardzo mi odpowiadaja te malo problematyczne ciasta drożdżowe...
:)
kasiu,zobacz też ten przepis na 24 godziny.jest bez wyrabiania. moje ciasto właśnie się studzi,dodałam jabłka i dużo cynamonu.pachnie w całym domu
Prześlij komentarz