Soczyste i aromatyczne, idealne mięsko na obiad....
Składniki
szynka wieprzowa 3 plastry po ok.100 gram
cebula 1 mała
ogórki konserwowe 2 sztuki
szynka konserwowa 2 plasterki
musztarda sarepska 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
liść laurowy
ziele angielskie
olej 1 łyżka
masło 2 łyżki
skrobia kukurydziana 1 łyżka
kostka rosołowa
szynka wieprzowa 3 plastry po ok.100 gram
cebula 1 mała
ogórki konserwowe 2 sztuki
szynka konserwowa 2 plasterki
musztarda sarepska 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
liść laurowy
ziele angielskie
olej 1 łyżka
masło 2 łyżki
skrobia kukurydziana 1 łyżka
kostka rosołowa
Wykonanie
Umyte mięso z szynki kroimy na plastry, osuszamy i doprawiamy z jednej strony solą,pieprzem i papryką,
następnie przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem.
ogórki,szynkę konserwową i połowę cebuli kroimy w kostkę.
niedoprawioną stronę mięsa smarujemy musztardą i układamy szynkę,ogórki i cebulę.
zwijamy w ciasne roladki i związujemy nicią(najlepiej białą) tak aby nic się nie rozeszło.
zwinięte roladki wkładamy do zamykanego pojemnika polewamy łyżką oleju i odkładamy na noc do lodówki
(marynowanie sprawi że mięso będzie kruche i soczyste)
na drugi dzień rozgrzewamy na patelni masło z łyżką oleju i rumienimy roladki z każdej strony.
pod koniec dodajemy pozostałą połówkę cebuli,liście laurowe i ziele angielskie oraz kostkę rosołową,szklimy cebulę.
podlewamy wodą(do połowy roladek)przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu około 50 -60 minut.
następnie wyjmujemy roladki(ściągamy nici) a sos zagęszczamy skrobią wymieszaną w odrobinie wody.
wkładamy roladki i gotujemy jeszcze 3-4 minuty przewracając je aby całe pokryły się sosem.
podajemy gorące
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz