niedziela, 11 października 2015

Rolady z szynki wieprzowej

 Soczyste i aromatyczne, idealne mięsko na obiad....



Składniki

    szynka wieprzowa 3 plastry  po ok.100 gram
    cebula 1 mała
    ogórki konserwowe 2 sztuki
    szynka konserwowa 2 plasterki
    musztarda sarepska 2 łyżeczki
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony
    papryka ostra mielona
    liść laurowy
    ziele angielskie
    olej 1 łyżka
    masło 2 łyżki
    skrobia kukurydziana 1 łyżka
    kostka rosołowa



 Wykonanie

Umyte mięso z szynki kroimy na plastry, osuszamy i doprawiamy z jednej strony solą,pieprzem i papryką,
następnie przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem.
ogórki,szynkę konserwową i połowę cebuli kroimy w kostkę.
niedoprawioną stronę mięsa smarujemy musztardą i układamy szynkę,ogórki i cebulę.
zwijamy w ciasne roladki i związujemy nicią(najlepiej białą) tak aby nic się nie rozeszło.
zwinięte roladki wkładamy do zamykanego pojemnika polewamy łyżką oleju i odkładamy na noc do lodówki
(marynowanie sprawi że mięso będzie kruche i soczyste)

na drugi dzień rozgrzewamy na patelni masło z łyżką oleju i rumienimy roladki z każdej strony.
pod koniec dodajemy pozostałą połówkę cebuli,liście laurowe i ziele angielskie oraz kostkę rosołową,szklimy cebulę.
podlewamy wodą(do połowy roladek)przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu około 50 -60 minut.
następnie wyjmujemy roladki(ściągamy nici) a sos zagęszczamy skrobią wymieszaną w odrobinie wody.
wkładamy roladki i gotujemy jeszcze 3-4 minuty przewracając je aby całe pokryły się sosem.
podajemy gorące

SMACZNEGO





Brak komentarzy: