czwartek, 24 września 2015

Paczka Ambasadorki....testowanie ze Streetcom ...Perlux Perły Piorące




Może i temat  mało kulinarny i nie związany z tematyką bloga
(no chyba że ktoś ubrudził sobie ulubiony obrus obiadem :-p  )
ale chciałabym się pochwalić iż po raz 2 zostałam wybrana przez streetcom.pl 
 do kampanii i testowania produktów.
Tym razem są to perły piorące do kolorowych i białych ubrań.

Nie ukrywam że odkąd różne firmy wprowadziły na rynek perły piorące nie kupiłam ich ani razu.
odstrasza mnie cena ale i dość sceptycznie do nich podchodziłam...

wiadomo jak to jest z proszkiem,wsypię ile chcę,
używam od zawsze, radzi (a czasami nie) sobie  plamami więc mu ufam.


W paczce znalazłam 2 opakowania pereł - do koloru i do bieli osobno
oraz saszetki z próbkami dla rodziny i znajomych(2 perły do prania białych ubrań)
oraz ulotki.
Pierwsze próbki już rozdane,ciekawa jestem opinii :)
Sama od razu nastawiłam pranie.
Na pierwszy rzut poszło białe...
Moje spostrzeżenia?....

pranie fantastycznie pachniało
było bardzo miękkie (zdecydowanie bardziej niż zwykle)
i koronki w bieliźnie zrobiły się dużo bielsze
co do usuwania plam nie wypowiem się,
ponieważ żadnej plamy akurat na tych ubraniach nie miałam :)
ale.... w całej łazience pachniało otwartym opakowaniem pereł....
(oczywiście trzymam je wysoko na szafce aby mój synek nie miał do nich dostępu.
co prawda ma już 5 lat i nic do buzi nie bierze ale nigdy nic nie wiadomo ;o) 







wtorek, 22 września 2015

Kotleciki mielone z cukinią (pieczone w piekarniku)

 Kolejny pomysł na kotlety mielone,
tym razem z pyszną cukinią ...
i w wersji light bo z piekarnika 



Składniki

    mięso zmielone z szynki wieprzowej 0,5 kg
    cebula 1 sztuka
    cukinia 200 gram
    sól
    bułka tarta 2 łyżki
    pieprz czarny
    papryka słodka
    przyprawa do mięsa mielonego
    olej 1 łyżka
 Wykonanie


Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i wymieszać ,odstawić.
cukinię umyć,wykroić nasiona i pokroić w kostkę(ze skórką)
 podsmażyć na łyżce oleju razem z posiekaną cebulą,lekko posolić.
gorącą cukinię z cebulą przełożyć do mięsa i masę wyrobić ręką.
uformować pulpeciki( u mnie 7 sztuk) i obtoczyć lekko w bułce tartej.

piec w 170 stopniach pod górną grzałką(aby były chrupiące) 40 minut.

SMACZNEGO

niedziela, 20 września 2015

Ciato z jabłkami z prodiża(bez tłuszczu)

 Kolejna próba pieczenia w prodiżu.....bardzo udana.
Ciasto wilgotne,mięciutkie.... i co najważniejsze BEZ TŁUSZCZU!


Składniki

    jajka 6 sztuk
    cukier 1/2 szklanki
    mąka pszenna 2 szklanki
    proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
    cynamon do smaku
    jabłka około 6 sztuk
    cukier trzcinowy do posypania 





 Wykonanie

 jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę,
dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
obrane jabłka pokroić w kostkę,dodać do ciasta,wymieszać.
całość przełożyć do prodiża wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia.
posypać cynamonem i cukrem trzcinowym.
piec 45 minut.
studzić w lekko uchylonym prodiżu


SMACZNEGO



piątek, 18 września 2015

Odchudzony placek ze śliwkami

" może nie jest zbyt piękne ale jest pyszne..."
tak mój K. podsumował zjadając 4 kawałek ciasta ;)
coś w tym jest...


Składniki

    mąka pszenna 20 dkg
    jaja 4 sztuki
    cukier 60 gram
    proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
    olej 50 gram
    sól mała szczypta
    kisiel truskawkowy 1 łyżka
    śliwki 20 dkg





Wykonanie


z białek jaj ubić sztywną pianę,nadal ubijając dodać cukier a po chwili żółtka.
przesianą mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia
do jaj dodać olej a na koniec mąkę,połączyć dokładnie.

blachę do pieczenia(ja miałam 25x35 cm i była troszkę za duża)wyłożyć papierem do pieczenia.
śliwki umyć, wyjąc pestki i pokroić w plasterki
ciasto wylać na blachę,ułożyć śliwki i posypać kisielem.

piec w 170 stopniach przez 35 minut.
wystudzone lekko posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO

*lepiej użyć troszkę mniejszej blaszki bo inaczej ciasto wychodzi dość płaskie.
 *1 kawałek ciasta to niecałe 90 kcal( jeżeli podzielimy ciasto na 20 kawałków)


 


czwartek, 10 września 2015

Pierogi z pieczarkami


 Aromatyczne,pikantne i pyszne




Składniki
ciasto

    mąka pszenna 300 gram plus troszkę do podsypania
    sól 1/3 łyżeczki
    woda wrzątek 150 ml

farsz
    pieczarki 500 gram
    cebula 1 duża
    czosnek 2 ząbki
    sól do smaku
    Pieprz czarny do smaku
    olej 2 łyżki

okrasa

 kiełbasa 1  pętko

 Wykonanie

 Oczyszczone pieczarki,obraną cebulę i czosnek zetrzeć na tarce jarzynowej
( u mnie robot załatwił sprawę)
na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przełożyć pieczarki.
doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem(sporo)
całość smażyć tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek-wystudzić 

do przesianej mąki dodać sól,cały czas mieszając wlewać wrzątek.
 wyrobić na gładkie ciasto
odstawić na 30 minut po czym podzielić na 2-3 porcje.
wałkować na cienki placek i wykrawać szklanką kółka 

nakładać po łyżeczce farszy i zlepiać pierogi.
wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę.
polać pierogi.

SMACZNEGO



wtorek, 8 września 2015

Kisielowa owsianka owocowa

 "kisielową" owsiankę zjadłam z jogurtem o smaku owoców leśnych.
bardzo sycące drugie śniadanie


Składniki

    płatki owsiane 30 gram
    woda niepełna szklanka
    cukier 1 łyżka
    kisiel truskawkowy 1 łyżka
    jeżyny 1 garść
    maliny 1 garść 


 




Wykonanie 

owoce zalać wodą,dodać cukier-gotować 7-8 minut.
Następnie dodać płatki owsiane i gotować często mieszając około 4 minuty
(w razie potrzeby dolać wody)
kisiel rozmieszać w niewielkiej ilości wody,dodać do owsianki.
chwilę pogotować i przelać owsiankę do miseczki.
 podawać lekko wystudzoną.

 SMACZNEGO


poniedziałek, 7 września 2015

Jęczmienianka z jabłkami i cynamonem

Płatki owsiane mi się skończyły
Ale znalazłam w szafce paczkę płatków jęczmiennych firmy KUPIEC 
które kiedyś powyższa firma mi podesłała
nie sądziłam że będzie tak pysznie jak z owsianką ;) 
a do tego mój ukochany cynamon i jabłuszko prosto z drzewa 


Składniki
    płatki jęczmienne 30 gram
    otręby pszenne 10 gram
    miód 1 łyżka
    cynamon ilość wedle uznania
    jabłko 1 duże
    woda niepełna szklanka


Wykonanie

w garnku zagotować wodę,dodać płatki jęczmienne i otręby 
oraz umyte pokrojone w duże kawałki jabłko.
gotować 4 minuty stale mieszając.
 odstawić z gazu i po 10 minutach dodać miód oraz cynamon dokładnie wymieszać i podawać.
doskonale smakuje z łyżką jogurtu naturalnego

SMACZNEGO



 





niedziela, 6 września 2015

Torcik Bogini Wenus i 600 post

 lekki, smaczny i delikatny deser....
Czyli Bogini Wenus w formie torciku
i 600 post na blogu :o)

Składniki
 Biszkopt
    jajka 5 sztuk
    cukier 3/4 szklanki
    mąka pszenna 2/3 szklanki
    mąka ziemniaczana 1/3 szklanki

 krem+dodatki
    kremówka 0.5 litra
    wiórki kokosowe 150 gram
    masło 2 łyżki
    cukier 1 łyżka
    dżem morelowy 1 słoiczek
    galaretka cytrynowa 1 szt.
    ser biały twarogowy 0.5 (chudy, zmielony)


BISZKOPT

białka jajek ubić na sztywną masę,dodać cukier i dalej miksować.
dodawać po 1 żółtku i miksować

wsypać przesiane mąki i wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wylać do tortownicy
piec 30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka

ostudzony biszkopt przekroić na 2 części.
jedną ułożyć na dnie tortownicy

MASA

kremówkę ubić na sztywną pianę i zmiksować z twarogiem.

Galaretki rozpuścić w szklance wody.jak zacznie tężeć wymieszać z masą śmietanowo-twarogową i wylać na biszkopt.

Przykryć drugim blatem i odstawić do lodówki do stężenia

ciasto wyjąć z tortownicy.
Wierzch posmarować dżemem brzoskwiniowym

wiórki kokosowe podsmażyć na maśle z dodatkiem cukru.
Zimnymi posypać torcik.
odstawić do lodówki na kilka godzin

SMACZNEGO


sobota, 5 września 2015

Makaron z sosem z gorgonzolą,szpinakiem i kalafiorem

 Makarony na wszelkie sposoby to ulubiony obiad mojego męża.
Tym razem gorgonzola i szpinak ...


Składniki

    szpinak świeży 250 gram
    ser pleśniowy typu gorgonzola 100 gram
    jogurt naturalny 2 łyżki
    bulion warzywny 2 szklanki
    kalafior kilka różyczek
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    papryka ostra do smaku
    makaron grube wstążki 50 gram na osobę
 

 Wykonanie



zagotować szklankę buliony warzywnego,dodać liście szpinaku i zblenderować całość(niezbyt drobno)podgotować 10 minut.
w innym rondelku w szklance bulionu rozpuścić ser(często mieszając) i dodać szpinak z pierwszego rondelka.

różyczki kalafiora ugotować al'dente i dodać do sosu wraz z solą,pieprzem i ostrą papryką(wg smaku)
podgotować całość 5 minut,wyłączyć gaz i po kilku minutach dodać jogurt naturalny

makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.odcedzić
makaron dodać do garnka z sosem i całość dokładnie wymieszać,od razu podawać.

SMACZNEGO


piątek, 4 września 2015

Delikatne pierogi z szynką i zółtym serem

 Zawsze byłam ciekawa pierogów z żółtym serem...
a że pierogi uwielbiamy spróbowałam
wyszły super pyszne!

Składniki

ciasto
    mąka pszenna 300 gram
    woda wrzątek 150 ml
    mąka pszenna do podsypywania
    sól 1/3 łyżeczki

nadzienie+dodatki
    ser żółty 200 gram
    szynka konserwowa w plasterkach 200 gram
    ketchup pikantny lub sos czosnkowy do podania
    sól do gotowania pierogów


 Wykonanie 


Mąkę przesiać do miski,wymieszać z solą,powoli wlewając wrzątek mieszać drewnianą łyżka i zagnieść elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką.
ciasto odłożyć na 30 minut pod ściereczką aby odpoczęło.

ciasto cienko wałkować i wykrawać np. szklanką- kółka
na każde kółko kłaść ser żółty i szynkę konserwową(ilość wedle uznania)
złożyć na pół i zlepić pierogi.

wrzucać na osolony wrzątek,gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
(w zależności od grubości ciasta) .
 podawać gorące z sosem czosnkowym lub ketchupem. 
SMACZNEGO



wtorek, 1 września 2015

Mini Pączki z maszyny(bez smażenia)


 Znacznie mniej kalorii od tradycyjnych.
Tak samo pyszne....potrzebna tylko maszyna






Składniki
ciasto
    mąka pszenna 130 gram
    jajka 2 sztuki
    jogurt naturalny 2,5 łyżki
    olej 2 łyżki
    sól szczypta
    cukier puder 20 gram
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

lukier

    cukier puder 0,5 szklanki
    sok malinowy 1-2 łyżki
 


Wykonanie 



Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce .
zmiksować na gładką masę i odstawić na kilka minut
ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub grubszego woreczka.zrobić niedużą dziurkę na rogu
Ciasto nalewać do maszyny do wypieku pączków(nie za dużo bo mocno rosną) piec 4-5 minut
wyciągać z maszynki za pomocą wykałaczki jak będą złoto-brązowe .studzić na kratce.

cukier puder wymieszać z sokiem malinowym(lub sokiem z cytryny)i polać pączki.

SMACZNEGO