czwartek, 7 lutego 2013

Gulasz drobiowy z czosnkiem niedźwiedzim i cebulą

Odchudzony ale bardzo sycący, aromatyczny gulasz drobiowy,idealny do ryżu,
makaronu,kaszy,czy Placków ziemniaczanych.

Składnikidla 2 osób

2 ćwiartki z kurczaka
1 duża cebula
szczypta pieprzu i soli
łyżka koncentratu pomidorowego



Wykonanie

Mięso oddzielić od kości,skóry i tłustych kawałków.
Pokroić w mniejsze kawałki,dokładnie umyć i wysuszyć.

Patelnie dobrze rozgrzać(nie dodawać oleju) i wrzucić mięso,
Chwilę podsmażać,obraną cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
następnie podlać szklanką wody.
Dodać sól,pieprz,czosnek niedźwiedzi i paprykę wędzoną.

Poddusić całość około 30 minut kontrolując ilość wody.
Na koniec dodać do gulaszu koncentrat pomidorowy i lekko zredukować całość
(ewentualnie zagęścić lekko sos skrobią kukurydzianą)

Podawać gorące.
SMACZNEGO



ps.Kilka słów o papryce wędzonej i czosnku niedźwiedzim Skworcu.

Bardzo aromatyczne przyprawy, nadają smaku wielu potrawom.

Czosnek niedźwiedzi wsypuje niemal do każdej potrawy.
ma zupełnie inny smak i aromat niż tradycyjny czosnek.
cena  na stronie Skworcu.com.pl 1.99 zł/20 gram



Papryka wędzona ostra, cudny aromat wedzenia połaczony z pikantną papryką.
idealna przyprawa do mięs,gulaszy,dipów...
cena 2.90 zl/50 gram



Brak komentarzy: