sobota, 9 lutego 2013

Donaty w wersji light



Odchudzoną wersję Donatów zrobiłam na tłusty czwartek.
Smakują bardziej jak słodkie bułeczki,ale są mięciutkie i puszyste jak Donaty



Składniki
na 30 Donatów

2 szklanki mąki+ 1/2 szklanki do podsypywania
4 dkg drożdży świeżych
1 żółtko(białko zostawić do posmarowania pączków)
3-4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
70 gram stopionej margaryny
szklanka ciepłego mleka.

Wykonanie

Drożdże zasypać odrobiną cukru,wymieszać aż powstanie pasta.
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać drożdże i resztę składników.
Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wałkować ciasto niezbyt cienko i wykrawać Donaty
(szklanką,a w środku dziurkę kieliszkiem)





Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować białkiem jajka(można posypać grubym cukrem)
nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Donaty piec 12-15 minut




Ostudzone lukrować lub posypać cukrem pudrem
jeżeli posypaliśmy cukrem przed pieczeniem, niczym ich już nie zdobić.
SMACZNEGO






1 komentarz:

Dominika pisze...

bardzo lubię takie pieczone pączki :) a jak fajnie wyglądają z tymi małymi serduszkami! :)