Przepyszne ciasto warstwowe...
z galaretką, jabłkami i słodkim kremem
Składniki
ciasto
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
galaretka jabłkowa
800 ml musu jabłkowego
2 dowolne galaretki
krem budyniowy
0.6 litra mleka
2 budynie waniliowe
200 gram masła
3/4 szklanki cukru pudru
dodatkowo
100 gram wiórków kokosowych
łyżka cukru
łyżka masła
Wykonanie
ciasto
białka oddzielić od żółtek. białka ubić na sztywną pianę,nie przerywając miksowania dodać cukier puder a następnie żółtka
mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej (ale nie mikserem)
ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piec w 170 stopniach przez 35 minut
piec w 170 stopniach przez 35 minut
ciasto po upieczeniu wyłożyć na czystą ściereczkę i odkleić papier
(tak aby spód ciasta był na górze) będzie wtedy prosty i równo opadnie
(tak aby spód ciasta był na górze) będzie wtedy prosty i równo opadnie
ciasto przekroić na 2 blaty,jeden wyłożyć na blachę
krem
z mleka i 2 opakowań budyniu ugotować gęsty budyń,przelać do miski,przykryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia
masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę
dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując
galaretka z jabłkami
mus jabłkowy(domowy lub kupny) przełożyć do miski
galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i wlać do jabłek
galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i wlać do jabłek
odstawić do lekkiego stężenia
wiórki kokosowe
wiórki kokosowe podprażyć na patelni z dodatkiem łyżki masła i łyżką cukru pudru
odstawić do wystudzenia
odstawić do wystudzenia
składanie ciasta
na pierwszy blat ciasta wyłożyć tężejącą galaretkę i przykryć drugim blatem-wstawić do lodówki
do całkowitego stężenia
Na drugi blat ciasta wyłożyć krem budyniowy i posypać zimnymi wiórkami kokosowymi.
odstawić do lodówki na minimum 12 godzin
SMACZNEGO
3 komentarze:
Proszę podać rozmiary blaszki :)
Lubię takie warstwowe ciasta, a moi domownicy jeszcze bardziej. Musi być pyszne (:
Jakie kolorowe :)
Kusząco wygląda :)
Prześlij komentarz