piątek, 13 marca 2015

Ciasto z galaretką z jabłkami i kremem budyniowym

 Przepyszne ciasto warstwowe...
z galaretką, jabłkami i słodkim kremem


Składniki 

ciasto 

5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

galaretka jabłkowa

800 ml musu jabłkowego
2 dowolne galaretki

krem budyniowy 

0.6 litra mleka
2 budynie waniliowe
200 gram masła
3/4 szklanki cukru pudru

dodatkowo

100 gram wiórków kokosowych
łyżka cukru
łyżka masła

Wykonanie 


ciasto
białka oddzielić od żółtek. białka ubić na sztywną pianę,nie przerywając miksowania dodać cukier puder a następnie żółtka 
mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej (ale nie mikserem)  
ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piec w 170 stopniach przez 35 minut 
ciasto po upieczeniu wyłożyć na czystą ściereczkę i odkleić papier
(tak aby spód ciasta był na górze) będzie wtedy prosty i równo opadnie  
ciasto przekroić na 2 blaty,jeden wyłożyć na blachę 

krem

z mleka i 2 opakowań budyniu ugotować gęsty budyń,przelać do miski,przykryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia  
masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę 
dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując  

galaretka z jabłkami

mus jabłkowy(domowy lub kupny) przełożyć do miski
galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i wlać do jabłek
odstawić do lekkiego stężenia

wiórki kokosowe

wiórki kokosowe podprażyć na patelni z dodatkiem łyżki masła i łyżką cukru pudru
odstawić do wystudzenia  

składanie ciasta

na pierwszy blat ciasta wyłożyć tężejącą galaretkę i przykryć drugim blatem-wstawić do lodówki 
do całkowitego stężenia

Na drugi blat ciasta wyłożyć krem budyniowy i posypać zimnymi wiórkami kokosowymi.
odstawić do lodówki na minimum 12 godzin


SMACZNEGO
 


3 komentarze:

An etka pisze...

Proszę podać rozmiary blaszki :)

Unknown pisze...

Lubię takie warstwowe ciasta, a moi domownicy jeszcze bardziej. Musi być pyszne (:

gin pisze...

Jakie kolorowe :)
Kusząco wygląda :)