Pierogi ze szpinakiem i twarogiem,smaczne, lekkie i bardzo syte
Składniki
ciasto
3 szklanki mąki+ odrobina do podsypywania
szklanka ciepłej wody
odrobina soli
farsz
opakowanie mrożonego szpinaku(45 dkg)
kostka twarogu (25dkg)
jajko surowe
ząbek czosnku
sól,pieprz biały
Wykonanie
Z mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto(podsypując mąka)
Rozmrożony szpinak podgrzewać w garnku aż odparuje cała woda
dodać drobno posiekany czosnek,sól i pieprz-wymieszać i wystudzić
Zimny szpinak wymieszać z twarogiem i jajkiem
Ciasto cienko wałkować,wykrawać koła i zlepiać pierogi
Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
Pierogi podawać gorące z ulubionym sosem(u mnie z serowym) lub z masełkiem i cebulką
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz