poniedziałek, 23 marca 2015

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

 Pierogi ze szpinakiem i twarogiem,smaczne, lekkie i bardzo syte 


Składniki 

ciasto

3 szklanki mąki+ odrobina do podsypywania
szklanka ciepłej wody
 odrobina soli

farsz

opakowanie mrożonego szpinaku(45 dkg)
kostka twarogu (25dkg)
jajko surowe
ząbek czosnku
sól,pieprz biały

 
  



Wykonanie 

Z mąki i wody zagnieść elastyczne ciasto(podsypując mąka)

Rozmrożony szpinak podgrzewać w garnku aż odparuje cała woda
dodać drobno posiekany czosnek,sól i pieprz-wymieszać i wystudzić
Zimny szpinak wymieszać z twarogiem i jajkiem

Ciasto cienko wałkować,wykrawać koła i zlepiać pierogi
Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
  


 Pierogi podawać gorące z ulubionym sosem(u mnie z serowym) lub z masełkiem i cebulką

SMACZNEGO
 


Brak komentarzy: