Najlepsze wykorzystanie kury i warzyw z rosołu
pyszny domowy pasztet pieczony
Składniki
1 gotowana kura z rosołu
marchew,pietruszka i seler z rosołu
kilka pieczarek
2 jajka
szklanka rosołu
1/2 szklanki dowolnych otrąb
sól,pieprz,słodka papryka mielona
Przyprawa KUCHMISTRZ KLIK
obsypka Madziarska KLIK
nitki chilli KLIK
natka pietruszki
Wykonanie
Mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce do mięsa
Doprawić do smaku solą,pieprzem,niteczkami chilli oraz słodką papryką
Dodać jajka i otręby,wymieszać- dodać szklankę zimnego rosołu
(jeżeli pasztet będzie za suchy dodać rosół jak za mokry otręby lub bułkę tartą)
Połowę masy wyłożyć do keksówki,ułożyć obrane pieczarki i przykryć resztą masy
Obficie obsypać posypką Madziarską
Piec 60 minut w 180 stopniach
Uważając aby góra się nie przypaliła
SMACZNEGO
Kilka słów o kiełkach pszenicy
Jakiś czas temu ze sklepu Skworcu.pl
Otrzymałam opakowanie kiełków pszenicy KLIK
Nie posiadam kiełkownicy więc trzymałam kiełki na sitku
Pierwszego dnia zalałam je przegotowaną chłodną wodą a po kilku godzinach odcedziłam
Przełożyłam na sitko
Przez kolejne 3 dni przelewałam kiełki kilka razy dziennie wodą aby nie były suche
Otrzymałam pełne witamin kiełki pszenicy które zajadaliśmy na kanapkach
(najlepsze na chlebku z masełkiem i odrobiną soli morskiej,
ale świetnie smakowały także z jajkiem na twardo)
wg informacji ze strony skworcu.pl
(cytat)
"KIEŁKI PSZENICY
są bogatym źródłem witamin A, C i E oraz z grupy B: B1, B2, B3
(zmniejsza ryzyko zawału serca), B5, B6, B9 i B17 (wspomaga kuracje
antynowotworowe i rozbija komórki rakowe). W tych niepozornych
roślinkach znajdziemy również wiele minerałów. Już 3 łyżki kiełków
dziennie dostarczają organizmowi znaczne ilości wapnia, magnezu,
fosforu, żelaza, krzemu, selenu i jodu. Wszystkie te pierwiastki mają
postać łatwo przyswajalną dla organizmu człowieka. KIEŁKI PSZENICY zawierają również spore ilości błonnika co korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz