poniedziałek, 21 listopada 2011

Barszcz Ukraiński


Moja ulubiona zupa. Mogłabym ją jeść codziennie.
jednak gotowanie jej troszke trwa.
Prawdziwy barszcz ukraiński jest z dodatkiem białej kaupsty i przecieru pomidorowego,jednak ja gotuje taka wersje jaką
nauczyła mnie gotować moja mama.

Składniki

Kośc ze schabu lub ćwiartka z kurczaka
150 gram fasoli "średni Jaś"
pół kilograma buraków( można dać więcej)
2 marchewki
jeden mały korzeń pietruszki
ziemniaki ( około 8 sztuk)
śmeitana 18 %
Przyprawy
łyżka octu


Wykonanie

Fasole przepłukać zalać wodą i zostawić na noc.
Rano ugotować w tej samej wodzie w której się moczył.
Kość lub ćwiartke dokładnie umyć zalać wodą i zagotować,zebrać szumowiny dodać liśc laurowy ziele angielskie i pół łyżeczki soli
W między czasie obrać warzywa, ziemniaki pokroić w kostke,marchewke i pietruszke także.
Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej.
Z wywary wyciągnąć kość,przełożyc ugotowaną fasole i dodać warzywa, gotować do miękkości.
Kość obrać z mięsa i mięsko dodać do zupy.
Zupe doprawić pieprzem, solą(można dać Vegete) i odrobiną majeranku oraz łyżką octu
Zabielić śmietaną(wcześniej rozmieszaną z odrobiną gorącej zupy żeby sie nie zwarzyła)

Zupa najlepsza jest po kilku godzinach( jak smaki sie przegryzą)

Brak komentarzy: