czwartek, 10 listopada 2011

Kapuśniak na wędzonce

Mamy jesień, kapuśniak pachnący wędzonka jest idealny na zimne,jesienne dni...


Składniki
800 gram kapusty kiszonej
2 marchewki starte na tarce
8-10 ziemniaków( w zalezności od wielkości) pokrojonych w kostke
30 dkg żeberek wędzonych
30 dkg kości wędzonych np.ze schabu
kawałek dowolnej kiełbasy lub boczku
1 cebula
przyprawy
liść laurowy i ziele angielskie
odrobina mąki i masła

Wykonanie
Żeberka i kość wędzoną zalać woda,dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować około 45 minut
Dodać marchewke i ziemniaki,gotowac do miękkości.
Wyjąć żeberka i kośc,obrać z mięska. Mięsko dodać do zupy
Dodac pokrojoną kapuste kiszoną(jeżeli jest bardzo kwaśna przelać wodą)- Gotować
W międzyczasie pokroić w kostke cebule oraz kiełbase/boczek i przesmażyć na patelni.
Dodać do zupy.
Gotować do miekkości kapusty
Pod koniec gotowania na rozrzaną patelnie dać około 2-3 łyżki masła, i 2 łyżki mąki zrobić zasmażke
Wlać na patelnie chochlę wywaru z zupy i dokładnie wymieszac aby nie było grudek z mąki,
Wlać do zupy, przyprawić pieprzem,papryka i solą w razie potrzeby,oraz majeranikiem( około 2 łyżki)

Brak komentarzy: