czwartek, 10 listopada 2011

Karkówka w sosie


Wspaniale pachnie,jeszcze lepiej smakuje. Jest aromatyczna,szybka w przygotowaniu i smakuje zawsze tak samo dobrze


Składniki


2-3 plastry karczku(na 2 dorosłe osoby)
1 sos ciemny pieczeniowy
ząbek czosnku
przyprawy

Wykonanie

Mięso dokładnie umyć,lekko rozbić tłuczkiem
Na patelni rozgrzac odrobine oliwy.
Mięso przyprawić obficie pieprzem ostrą papryka i przyprawą do wieprzowiny lub karkówki
oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praske do czosnku
(można to zrobić dzien wczesniej aby mięso dobrzez naszlo przyprawami)
obsmażyć na patelni z każdej strony.
zalać około 800 ml wody i dusić pod przykryciem do miekkości mięsa(około 40 minut)
w 150 ml wody wymieszać sos pieczeniowy oraz 2 łyżki mąki( tak aby nie było grudek)
dodać na patelnie i mieszając zagotować.
Podawać z ziemniakami,kaszą lub kluskami

Brak komentarzy: