Takiego farszu nauczyła mnie robić moja mama i taki robie na Wigilię.
Składniki
Kiszona kapusta około kilograma
suszone grzyby-ilość wedle zasobów własnych:-)
( jeżeli nie mamy mogą być pieczarki)
1 cebula
przyprawy
olej
Wykonanie
Kapuste jeżeli jest za kwaśna można przepłukać, następnie zalać wodą,dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować do miękkośći.
Grzyby suszone dzień wcześniej zalać gorącą woda i zostawić na noc.
Rano delikatnie wyjąć z naczynia w którym sie moczyły i dać do garnka,
przelać delikatnie wodę z moczenia grzybów uważając aby nie wpadły zanieczyszczenia które zebrały sie na dnie naczynia
Grzyby gotować w tej wodzie do miękkości z odrobiną soli
Jeżeli mamy pieczarki zamiast suszonych grzybów, także je gotujemy(obrane i pokrojone na ćwiartki)
Kiszoną kapuste studzimy i bardzo drobnitko siekamy.
Grzyby/pieczarki po ugotowaniu mielimy w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach(moja mama drobniutko kroi nożem).
Wode z gotowania grzybów można wykorzystać do barszczu wigilijnego,nadając mu w ten sposób idealny aromat
Cebule drobno siekamy i posmażamy na oleju.
Razem z olejem przekładamy do posiekanej kapusty,dodajemy grzyby, pieprz i sól w razie potrzeby.
nadziewamy farszem uszka i pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz