sobota, 3 listopada 2012

Bułki żytnie

Bardzo lubię zapach pieczywa w domu,
te bułeczki są zdrowe i pyszne


Składniki

400 gram mąki żytniej
200 gram pszennej
500 ml cieplej wody
50 gram drożdży
1.5 łyżeczki soli
garść dowolnych ziaren
(dałam słonecznik, sezam i pestki dyni)
łyżeczka cukru
żółtko do posmarowania bułek

Wykonanie

Drożdże mieszamy z cukrem na pastę.
Mąki mieszamy z solą i ziarnami.
Wlewamy drożdże,jak się lekko spienią dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto,
w razie potrzeby podsypujemy mąki pszennej.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu formujemy bułeczki(lub bagietki),smarujemy żółtkiem i posypujemy odrobiną ziaren
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO

4 komentarze:

Zielaczek pisze...

Apetyczne :)

Basia pisze...

Pysznie i zdrowo:)

Joanna C pisze...

Czy bez mąki pszennej może być ,w sensie sama żytnia lub inna? Tylko nie pszenna?

Joanna C pisze...

Czy bez mąki pszennej może być ,w sensie sama żytnia lub inna? Tylko nie pszenna?