sobota, 3 listopada 2012

Bułki żytnie

Bardzo lubię zapach pieczywa w domu,
te bułeczki są zdrowe i pyszne


Składniki

400 gram mąki żytniej
200 gram pszennej
500 ml cieplej wody
50 gram drożdży
1.5 łyżeczki soli
garść dowolnych ziaren
(dałam słonecznik, sezam i pestki dyni)
łyżeczka cukru
żółtko do posmarowania bułek

Wykonanie

Drożdże mieszamy z cukrem na pastę.
Mąki mieszamy z solą i ziarnami.
Wlewamy drożdże,jak się lekko spienią dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto,
w razie potrzeby podsypujemy mąki pszennej.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu formujemy bułeczki(lub bagietki),smarujemy żółtkiem i posypujemy odrobiną ziaren
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO

4 komentarze:

Zielaczek pisze...

Apetyczne :)

Basia pisze...

Pysznie i zdrowo:)

Unknown pisze...

Czy bez mąki pszennej może być ,w sensie sama żytnia lub inna? Tylko nie pszenna?

Unknown pisze...

Czy bez mąki pszennej może być ,w sensie sama żytnia lub inna? Tylko nie pszenna?