Pachną cudownie lasem.
Są niedrogie i pyszne
Składniki
CIASTO
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
Farsz
40 dkg kiszonej kapusty
świeże grzyby(ja miałam 30 dkg mieszanych)
cebula
pieprz,sól
40 dkg kiszonej kapusty
świeże grzyby(ja miałam 30 dkg mieszanych)
cebula
pieprz,sól
Wykonanie
Składniki na ciasto zagnieść,w razie potrzeby podsypać mąką.
Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości.
Grzyby oczyścić,opłukać i ugotować w osobnym garnku(około godzinę)
Ugotowane i wystudzone grzyby pokroić w drobną kostkę,a kapustę posiekać.
Cebulkę obrać,posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.
Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.
Farsz najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Grzyby oczyścić,opłukać i ugotować w osobnym garnku(około godzinę)
Ugotowane i wystudzone grzyby pokroić w drobną kostkę,a kapustę posiekać.
Cebulkę obrać,posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.
Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.
Farsz najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Ciasto cienko wałkować,wykrawać koła, wypełniać farszem i zlepiać pierogi.
Gotować 3 minuty w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia.
Gotować 3 minuty w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia.
SMACZNEGO
5 komentarzy:
Oj pyszne sa takie pierogi, jak ja dawno nie robiłam:)
Jedne z moich ulubionych :) Ale apetycznie wyglądają.
Dla mnie KAŻDE pierogi są pyszne.:)
hej Olcia!
smakowicie wygladaja Twoje pierożki, a zwłaszcza falbanka, ja takiej nie umiem ;) ale mam pytanie o ciasto na pierogi :)
naprawdę wyjdzie z samej mąki i wody? od prawie 2 lat robie z tego przepisu http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale Twój przepis na ciasto mnie bardzo zaskoczył, bo co tu mówic, jest po prostu tańszy, a teraz jestem w trudnej sytacji i niestety musze oszczedzac na czy mnie da :( i czy myślisz, że bardzo na smak wpłynie jeśli zamiast grzybów prawdziwych dam pieczarki? pozdrawiam serdecznie, AniaP.
od zawsze robie mąką i woda plus sól.tak mnie mama nauczyła.
wyjdzie z pieczarkami bez problemu
Prześlij komentarz