poniedziałek, 5 listopada 2012

Pierogi ze świeżymi grzybami i kapusta kiszoną


Pachną cudownie lasem.
Są niedrogie i pyszne


Składniki

CIASTO
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
Farsz
40 dkg kiszonej kapusty
świeże grzyby(ja miałam 30 dkg mieszanych)
cebula
pieprz,sól

Wykonanie
Składniki na ciasto zagnieść,w razie potrzeby podsypać mąką.
Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości.
Grzyby oczyścić,opłukać i ugotować w osobnym garnku(około godzinę)
Ugotowane i wystudzone grzyby pokroić w drobną kostkę,a kapustę posiekać.
Cebulkę obrać,posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.
Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.
Farsz najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Ciasto cienko wałkować,wykrawać koła, wypełniać farszem i zlepiać pierogi.
Gotować 3 minuty w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia.

SMACZNEGO

5 komentarzy:

Anula pisze...

Oj pyszne sa takie pierogi, jak ja dawno nie robiłam:)

whiness pisze...

Jedne z moich ulubionych :) Ale apetycznie wyglądają.

Kasia pisze...

Dla mnie KAŻDE pierogi są pyszne.:)

Anonimowy pisze...

hej Olcia!
smakowicie wygladaja Twoje pierożki, a zwłaszcza falbanka, ja takiej nie umiem ;) ale mam pytanie o ciasto na pierogi :)
naprawdę wyjdzie z samej mąki i wody? od prawie 2 lat robie z tego przepisu http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale Twój przepis na ciasto mnie bardzo zaskoczył, bo co tu mówic, jest po prostu tańszy, a teraz jestem w trudnej sytacji i niestety musze oszczedzac na czy mnie da :( i czy myślisz, że bardzo na smak wpłynie jeśli zamiast grzybów prawdziwych dam pieczarki? pozdrawiam serdecznie, AniaP.

Olcia pisze...

od zawsze robie mąką i woda plus sól.tak mnie mama nauczyła.
wyjdzie z pieczarkami bez problemu