poniedziałek, 21 listopada 2011

Krokiety z różnymi farszami


Uwielbiam krokiety, ale niestety nie zawsze mam czas aby je przygotować ponieważ są dość czasochłonne.
Jednak od czasu do czasu robie mężowi niespodzianke i smaże pyszne krokieciki. do tego czerwony barszcz i mamy pyszny obiad lub obiadokolacje

Składniki

farsz mięsny
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy

farsz pieczarkowy
kilogram pieczarek
1 cebula
przyprawy

farsz a'la pizza
70 dkg pieczarek
30 dkg sera żółtego
30 dkg dowolnej wędliny(mogą być parówki)
1 czerwona papryka
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
przyprawy

farsz z kapustą i pieczarkami
kilogram kapusty kiszonej
pół kilograma pieczarek
1 cebula
przyprawy

Wykonanie
Nie podaje przepisu na ciasto naleśnikowe,myślę że każdy potrafi zmiksować mleko z jajaki i mąką  ;o)

farsz mięsny
mięso mielone podsmażyć na patelni,z cebulą pokrojoną w duże kawałki i czosnkiem
następnie wszystko zmielić w maszynce do mięsa i doprawić do smaku wedle uznania.
Można wykorzystać mięso z rosołu- wtedy ugotowane mięso mielimy z podsmażoną cebulą i czosnkiem
Gotowamy farszem smarować naleśniki,zwijać jak na krokiety i panierować.
Smażyć na oleju z każdej strony na złoto-brązowo
podawać z barszczem

farsz pieczarkowy
pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczke,cebule siekamy w kostke
wszystko razem smażymy na odrobinie masła az cała woda wyparuje.
doprawiamy sola i pieprzem
Nakładamy na naleśniki,panierujemy i smażymy.

farsz a'la pizza
pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostke,podsmażamy na patelni aż cała woda wyparuje
Ser zetrzeć  na tarce
wędline drobniutko pokroić
papryke oczyścic i pokroić w kostke
wszystko razem wymieszać dodając ketchup i majonez, doprawić w razie potrzeby
Gotowym farszem nadziewać krokiety,panierować i smażyć na malutkim ogniu aby ser w środku zdążył sie rozpuścić.
do tych krokietów pasuje sos czosnkowy

Farsz z kapustą i pieczarkami
Kaupste kiszona ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Przyprawy wyłowić kapuste ostudzić i drobno przesiekać.
Pieczarki oczyścić pokroić w kostke razem z cebulą i podmsażyć na patelni.
Wymieszać z kapustą i przyprawami( papryka ostra i pieprz)
Nadziewać krokiety,panierować i smażyć na oleju.
Podawać z barszczem czerwonym

Wszystkie te krokiety można zamrażać,jedni mroża niepanierowane inni z panierka i usmażone.
Wybór należy do Was ;o)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

takiego przepisu szukałam. Wszystko w jednym. Dziękuję

Olcia pisze...

Polecam sie na przyszłość,smacznego;)