środa, 28 grudnia 2011

Makowiec świąteczny

Pachnie świętami,smakuje wybornie...
ze slodka chrupiącą kruszonką


Składniki

CIASTO
0,5 kg mąki
kostka margaryny
szklanka cukru
3 żółtka
2-3 łyzki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

MASA MAKOWA
gotowa puszka maku z bakaliami
3 białka
100 gram margaryny
kilka kropel olejku migdałowego

KRUSZONKA
100 gram margaryny
3 łyżki cukru
szklanka mąki

Wykonanie


CIASTO
składniki ciasta dać na stolnice i przesiekać nożem.
Lekko zagnieść i wyłożyć na blache wylepiając dno oraz boki

KRUSZONKA
składniki zagnieść. Ciasto owinąć w folie i wstawić na
pół godziny do zamrażarki.

MAK
margaryne rozpuścić.
Dodać do masy makowej.
Z białek ubić pianę i wmieszać w mase makową.
Dodać kilka kropel aromatu migdałowego.

Na ciasto wyłożyć mase makową.
Na mak rozlożyć kruszonke.

Piec w 180 stopniach, 60 minut
Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem


SMACZNEGO

Brak komentarzy: