wtorek, 13 grudnia 2011

Kiełbasa domowa biała i wędzona



Może nie wychodzi taniej,ale jest napewno smaczniejsza od tej sklepowej,
pachnąca, smakowita ...idealna na święta


Składniki

3 kg karkówki
2 kg łopatki
1 kg boczku(nie za tłustego)

przyprawy
6 łyżek soli
2 opakowania pieprzu
główka czosnku
6 łyżek majeranku
1/2 litra lodowatej wody

Jelita naturalne(około 15 metrów)

Wykonanie

Mięso pokroić na kawałki pasujące do mielenia.
Oddzielić chude od tłustych kawałków.

Chude kawałki zmielić w maszynce o grubych oczkach,
a tłuste na najdrobniejszych oczkach.

dodać przyprawy oraz wode i wyrabiać rękami około 20-25 minut.
Mięso ma sie stać mocno kleiste, zmienić kolor na lekko siwy kolor.

Mięso odstawić na kila godzin w chłodne miejsce.
Napełniać jelita,dość ciasno aby nie było w środku powietrzą.

Kiełbase powiesić w chłodne miejsce na 12 godzin aby podeschła.



Można ją przygotować na 2 sposoby


Kiełbsa biała parzona

Zagotować wode z liściem laurowym i zielem angielskim,na wrzątek wrzucić kiełbase,podgotować 10 minut,przykryć i wyłączyć ogień,kiełbasa ma się parzyć 40 minut.

Kiełbasa wędzona

Wędzić na drzewie owocowym z dodatkiem trocin,
 w temp. początkowej 50 stopni przez godzinę, i 70 stopni przez kolejne 2-3 godziny.


Brak komentarzy: