wtorek, 13 grudnia 2011

Jabłecznik z kruszonką

Delikatny, rozpływający sie w ustach,
 z chrupiącą słodką kruszonką


Składniki

40 dkg mąki
4 jajka
kostka margaryny
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
jabłkowy kisiel
jabłka

Wykonanie

Mąke,margarynę,4 żółtka,proszek do pieczenia ,
cukier waniliowy i połowę cukru -zagnieść.
2/3 ciasta rozłożyć na blache a 1/3 ciasta zagnieść z resztą cukru i włożyć do lodówki.

Jeżeli jabłka są miękkie pokroić obrane na plasterki i wyłożyć grubą warstwe na ciasto.

Jeżeli są twarde obrane jabłka uprażyć lekko w garnku z odrobiną wody( 2 łyżki) i ostygnięte wyłożyć na ciasto.

Z białek ubić pianę, wsypać kisiel i jeszcze chwile ubijać,wyłożyć na jabłka.
Na piane zetrzeć na tarce resztę ciasta z lodówki.

Piec w 180 stopniach przez 45 minut.


Brak komentarzy: