wtorek, 13 grudnia 2011

Sernik z rosą


Puszysty, o mlecznym smaku
, z efektowną pianą na której pojawiają sie kropelki "rosy"
Nasz ulubiony


Składniki

CIASTO
25 dkg mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko
10 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SER
2 jajka
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 kg sera
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka

PIANA
4 białka
1/4 szklanki cukru


Wykonanie

Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim blache.

SER

jajka, zółtka,cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem.
Dodawać kolejno(miksująć) ser, wsypać budynie, olej i mleko.
Dokładnie zmiksować aby nie było grudek.
Wylać na blache z ciastem.
Włożyć do nagrzanego do 180 stpni piekarnika i piec 1 godzine,
po tym czasie otworzyć lekko piekarnik i sprawdzić wykałaczką czy sernik jest upieczony( suchy patyczek)
jeżeli tak to ubić piane z białek z cukrem na sztywno i wyłożyć na sernik.
Piec do złotego koloru piany.

Sernik wyłączyć i zostawić w piekarniku aż ostygnie.

Kropelki rosy pojawią sie po kilku godzinach stania sernika w lodówce.

Sernik zwykle wychodzi wyższy ale w trakcie pieczenia
zabrakło prądu i było pieczenie z niespodziankami ;-)

Brak komentarzy: