Szybkie, tanie i smaczne danie.
Można podać z kaszą, ryżem lub ziemniaczkami.
Składniki
ilość zależy od ilości osób
drobiowe "ćwiartki"
przyprawy :
pieprz, ostra papryka, sól, czosnek granulowany,
przyprawa do kurczaka i przyprawa do grilla
2 łyżki mąki pszennej
olej
Wykonanie
Kurze nogi dokładnie umyć, oczyścić i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Przyprawić sporą ilością przypraw podanych w składnikach (bez soli)
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć mięso z każdej strony.
Wlać do patelni gorącą wode ( do 2/3 wysokości mięsa)
dusić pod przykryciem około 40 minut, kontrolując ilośc wody
i obracając od czasu do czasu mięso.
Jak mięso będzie miękkie wyjąć je z sosu.
dodać do sosu odrobinę wody(jeżeli jest go za mało)
doprawić do smaku i zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
Taki drobiowy sosik jest pyszny, ja robie mocno pikantny, ale można zrobić też łagodniejszy( zamieniając papryke ostrą na słodką )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz