niedziela, 26 lutego 2012

Barszcz czerwony z ziemniakami

Sycąca, aromatyczna zupa jedna z moich ulubionych

Składniki

2 ćwiartki z kurczaka
5 duzych buraków
6 ziemniaków
marchewka
przyprawy
liść laurowy+ ziele angielskie
ew.gęsta śmietana

Wykonanie

Mięso dokładnie umyć,zalać wodą i zagotować,zebrać szumowiny,
dodać 3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Gotować 30 minut.
Buraki obrac i zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
a marchewke w słupki.
Jak mięso będzie miękkie wyjąć je a dodać do garnka wszystkie warzywa.
Gotować do miękkości.
Mięso obrać i dodać do zupy.
Zupę na końcu doprawić solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym i majerankiem.

Zupę można zabielić lub dodawać śmietanę dopiero na talerzu

SMACZNEGO






1 komentarz:

Anika pisze...

Robię podobny. Zabielam. Osobno gotuję ziemniaki. moja jest bez mięsa, za to dodaję do zupy jajko na twardo. Twój wygląda smakowicie.:)