poniedziałek, 27 lutego 2012

Pierogi ze szpinakiem w sosie serowym

Jedne z najlepszych pierogów jakie jadłam, są niedrogie,
zaskakują smakiem i niebanalnym wyglądem.

Składniki

ciasto
3 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

farsz
opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
jajko
sól, pieprz

sos
1 kostka rosołowa
serek topiony gouda 100 gram
200 ml śmietany 12%
2 łyżki mąki


Wykonanie

ciasto
składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty.

farsz
Szpinak rozmrozić.
Podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem.

sos
zagotować 0,5 litra wody z kostką rosołową.
Dodać serek topiony i rozpuścić.
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody,zagęścić sos.
Doprawić pieprzem i ostrą papryką.

Pierogi ulepić,ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Zapiekać bez pokrywki 30 minut w 180 stopniach



niedziela, 26 lutego 2012

Pizza domowa IDEALNA

Pizze robię od kilku lat,za każdym razem starałam się ją ulepszać aby dojść do efektu idealnego,
po wielu próbach udało sie!
Pizza domowa idealna!

Składniki

CIASTO

3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
50 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oliwy

NA WIERZCH
sos
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
(można to zastąpić pomidorami z puszki zmiksowanymi)

ponadto
ser żółty
szynka
salami
pieczarki
kukurydza
papryka
i co tylko sobie wymyślimy :)

Wykonanie

CIASTO

z drożdży, połowy wody,cukru i łyżki mąki robimy rozczyn.
Jak podrośnie dodajemy do mąki z olejem i solą oraz resztę wody.
KRÓTKO wyrabiamy ciasto, ma być elastyczne i odstawać od ręki.

Ciasto odstawiamy do miski,opruszamy maką i przykrywamy ściereczką.
Niech tak odpoczywa 30 minut do godziny w ciepłym miejscu.

Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 okrągłe placki.

Nakładamy na ciasto sos oraz ulubione składniki.

1. pieczarki obieram i ścieram na tarce na cieniutkie plasterki.
2.Kukurydze odsączam na sitku przez kilka godzin,wtedy na pizzy nie podchodzi wodą
3.ser ścieram na najdrobniejszej tarce
4.WAŻNE piekarnik nagrzewam do 220 stopni razem z blachą na której będzie sie piekła pizza, blacha ma być bardzo gorąca wtedy ciasto od spodu odrazu zacznie sie piec i pizza na górze nie będzie wysuszona od zbyt długiego pobytu w piekarniku
Jeżeli mamy kamień do pizzy to sprawa jest ułatwiona.
5.Pizze przenoszę na gorącą blache na papierze do pieczenia, temperature zmniejszam do 200 stopni i pieke 15 minut.


pizza przed pieczeniem

pizza przed pieczeniem

składniki:
pieczarki
kukurydza
szynka konserwowa
ser


składniki:
pieczarki
kukurydza
salami peperoni
czerwona papryka
ser
ewentualnie cebula

SMACZNEGO

Pasta jajeczna z kukurydzą

Świeża bułeczka i pasta jajeczna to moje ulubione śniadanie,
zawsze smakuje idealnie :)

Składniki

5 jajek
pół puszki kukurydzy
2 łyżki majonezu
sól i pieprz

Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić.
Pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić drobno widelcem.
Odcedzoną kukurydze dodać do jajek,posolić i lekko popieprzyć.
Dodać majonez i dokładnie wymieszać

SMACZNEGO

Zakręcone parówki

Świetny sposób na podanie parówek na kolację lub na ciepłą przekąskę.
Ładnie się prezentują i dobrze smakują

Składniki

parówki
ciasto francuskie
jajko

Wykonanie

Parówki obrać z foliowych osłonek.
Ciasto francuskie pokroić w długie cienkie paski.
Zawijać parówki w ciasto jak na foto.
Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem .
Piec w 180 stopniach do zbrązowienia ciasta.
Podawać z ketchupem,musztardą lub sosem czosnkowym

SMACZNEGO

Sałatka z tuńczykiem

Przepis na sałatkę mam od mamy,pamiętam jak robiła ją jak byłam jeszcze mała,
od zawsze bardzo mi smakowała.
Jest pyszna, szybka i niedroga


Składniki

mała kapusta pekińska(1 kg)
puszka tuńczyka w puszce
duża cebula(czerwona ładniej się prezentuje)
sól i pieprz

Wykonanie

Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na pół,opłukać i osuszyć.
Pokroić i cieniutkie paseczki.
Obraną cebulę pokroić w piórka.
Do warzyw dodać puszkę tuńczyka,razem z olejem.
lekko posolić i popieprzyć.
Wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
Podawać z pieczywem

SMACZNEGO

Barszcz czerwony z ziemniakami

Sycąca, aromatyczna zupa jedna z moich ulubionych

Składniki

2 ćwiartki z kurczaka
5 duzych buraków
6 ziemniaków
marchewka
przyprawy
liść laurowy+ ziele angielskie
ew.gęsta śmietana

Wykonanie

Mięso dokładnie umyć,zalać wodą i zagotować,zebrać szumowiny,
dodać 3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Gotować 30 minut.
Buraki obrac i zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
a marchewke w słupki.
Jak mięso będzie miękkie wyjąć je a dodać do garnka wszystkie warzywa.
Gotować do miękkości.
Mięso obrać i dodać do zupy.
Zupę na końcu doprawić solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym i majerankiem.

Zupę można zabielić lub dodawać śmietanę dopiero na talerzu

SMACZNEGO






środa, 8 lutego 2012

Śniadanie walentynkowe

Święto Zakochanych zbliża się wielkimi krokami,
 a to prosta i smaczna propozycja na śniadanie walentynkowe...

Składniki
na 1 serce

Parówka
jajko
dowolne dodatki,np ser żółty,pomidory,szczypiorek


Wykonanie

Parówkę naciąć wzdłuż zostawiając 2 cm nienacięte,wywinąć parówkę jak na foto i spiąć dół wykałaczką.
Jajko roztrzepać dodając ulubione pokrojone dodatki(ja dałam salami)
 oraz sól i pieprz.
Na gorącą patelnie położyć parówkowe serce, jak się lekko przyklei do patelni wlać w środek OSTROŻNIE I POWOLI jajko.
Smażyć na malutkim gazie pod przykryciem aż jajko się zetnie.
Przed podaniem wyjąć wykałaczkę



Gołąbki "leniwe"szwagierki

Osobiście wolę tradycyjne,jednak te są szybkie,smaczne i bardzo delikatne.


Składniki
na 20 "Gołąbków"

70 dkg mięsa mielonego wieprzowego
nieduża główka kapusty białej
3 jajka
3/4 szklanki kaszy manny
przyprawy
2 kostki rosołowe
słoiczek przecieru pomidorowego
2-3 łyżki mąki pszennej


Wykonanie

Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej.
Dodać do mięsa razem z jajkami,kaszą manną i dokładnie wyrobić doprawiając
pieprzem,solą i ostrą papryką.

W dużym garnku zagotować 2,5 litra wody z 2 kostkami rosołowymi i przecierem pomidorowym.

Z masy mięsno-kapuścianej uformować płaskie okrągłe gołąbki i smażyć na oleju, na złoto-brązowy kolor.

Usmażone gołąbki przełożyć do wrzącego sosu, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 30 minut.

pod koniec sos zagęścić mąką.

SMACZNEGO



Kluski śląskie




Tradycyjne kluski śląskie,idealne do mięs z sosem...
Są najpyszniejsze na świecie... zaręczam ;)


Składniki

ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko
sól

Wykonanie

Ziemniaki,obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odlać i przecisnąć przez praskę.
W dużej misce uklepać równo,podzielić na 4 części.
Jedną część wyjąć a w te miejsce nasypać maki ziemniaczanej.
dodać 1 jajko i dokładnie wyrobić,tak aby odchodziło od ręki( w razie potrzeby dosypać mąki ziemniaczanej)


formować okrągłe kluski z dziurką na sos w środku.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować( w zależności do wielkości)
3-5 minut od wypłynięcia.

Można podać z sosem, z roztopionym masełkiem,z przesmażoną bułką tartą lub ze skwarkami.


SMACZNEGO

Bułeczki z fetą i bułeczki "rolldog"


Idealne na ciepłą kolację lub jako przystawka.
z fetą na imprezę dorosłych, a roll dogi na kinder bal :-)

Składniki

40 dkg drożdży świeżych
1/2 szklanki mleka
40 dkg mąki pszennej
2 łyżki gęstej śmietany
1,2 kostki margaryny roztopionej
płaska łyżeczka soli
łyżeczka cukru

dodatkowo
jajko
parówki
ser feta light
salami
czerwona papryka
słonecznik lub sezam

Wykonanie

z podanych składników zagnieść ciasto.
Odstawić aby odrobinę podrosło.

na ROLL DOGI
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na 0,5 cm kółko.
Pokroić na 8 części jak pizze.
Na szerszej części ułożyć 1/3 parówki i zrolować ku węższej części.

na bułeczki z fetą

Ciasto rozwałkować na 0,5 cm.
podzielić na prostokąty.
na każdym położyć pół plasterka salami,kawałek czerwonej papryki i kawałeczek fety.
uformować bułeczkę podwijając ciasto pod spód.

gotowe bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem,posypać sezamem lub słonecznikiem

Piec w 180 stopniach,40 minut.
z podanych porcji na ciasto wychodzi 8 bułeczek i 8 roll dogów
SMACZNEGO






Chlebki-miseczki

Podaję w nim zupę gulaszową,bogracz,gulasz itp
świetny sposób aby ze zwykłego dania zrobić coś extra!

Składniki
na 4 sztuki

1 szklanka mleka
10 dkg roztopionej margaryny
1 łyżeczka cukru
2 roztrzepane jajka
pół łyżeczki soli
4 szklanki mąki
50 gram drożdży świeżych

Wykonanie

w 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z cukrem i 1 łyżką mąki,
poczekać aż podrosną.

Resztę składników wymieszać,dodać podrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 4 części,uformować chlebki.
Piec w 180 stopniach 30 minut.

Podawać ścinając wierzch i wydrążając środek bułeczek,
napełnić je zupą/gulaszem i przykryć odciętym wierzchem.

Pieczarki faszerowane 2

Tym razem w innej wersji,
z aromatyczną natką pietruszki i nóżkami pieczarek 
 w farszu mięsnyn....PYCHOTA!

Składniki
na 2 osoby

10-14 pieczarek
20 dkg mięsa mielonego wieprzowego
pęczek natki pietruszki
bułka tarta
przyprawy
bułka tarta


Wykonanie

Pieczarki obrać i oczyścić.
Nóżki drobno pokroić w kostkę,pietruszke drobno posiekać,
dodać do mięsa mielonego,doprawić pieprzem i papryką słodką.
Mase dobrze wymieszać.
Farsz wkładać do pieczarek z lekką "górką"
Mięso w pieczarkach obtoczyć w bułce tartej.

Pieczarki poukładać na blasze do pieczenia(mięsem do góry)
Piec 40 minut w 180 stopniach

SMACZNEGO


piątek, 3 lutego 2012

Sarnina

Wbrew pozorom jest to łatwe w przygotowaniu mięso, ale łatwo je zepsuć złym doprawieniem.
Moja była aromatyczna i miękka-krucha,dzięki moczeniu w maślance



Składniki

Mięso z sarny (ja miałam łopatkę z kością)
czosnek 4-5 ząbków
pieprz,sól,ostra papryka
liść laurowy i ziele angielskie
olej
1 litr maślanki

Wykonanie

ja sarninę przygotowuję 2 doby

dokładnie umyć i pokroić na porcje(lub zostawić w całości)

zalać maślanka i odstawić do lodówki na 24 godziny(można na dłużej-sarnina jest bardzo twarda,pod wpływem maślanki zrobi się krucha i dojżewa )

 po tym czasie dokładnie umyć mięso i osuszyć.

Mięso posolić, dodać przyprawy(dość sporo),4 liście laurowe i z 6 kulek ziela angielskiego, wcisnąć do tego czosnek i dokładnie wymieszać nacierając mięso.
polać oliwą, wymieszać zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na cała noc.

rano :
nagrzać dobrze duży garnek i wrzucić do niego mięso.co jakiś czas mieszając przysmażyć dokładnie ze wszystkich stron(musi się troszkę przypalić,da nam to ładny kolor sosu) podlać bulionem lub przegotowaną woda.
gotować pod przykryciem około 2 godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając w razie potrzeby.

podawać z ziemniaczkami,kluskami lub pajdą świeżego chleba

sos można zagęścić,jeżeli podajemy np.z kluskami, jeżeli z pieczywem polecam zredukować sos "własny" z duszenia mięsa



Kotlet a'la pizza

Super pyszne mięsko które zaskakuje smakiem z każdym kęsem...


Składniki
na 2 osoby

2 filety z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
kawałek czerwonej papryki
5 cm białej częsci pora
6 pieczarek
ser żółty ilość wg.gustu lub zasobu lodówki ;)
jajko i bułka tarta na panierke
przyprawy

Wykonanie

Pieczarki oczyścić,pokroić w plastry i przesmażyć na patelni z odrobina soli i pieprzu.

Kotlet roztrzepać delikatnie,przyprawić dowolnie,opanierować i usmażyc na oleju.

Na usmażonym kotlecie ułożyc pokrojonego pora,pieczarki,papryke,kukurydzę i ser żółty( starty na tarce lub w plasterkach)

Wstawić do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO

Przed pieczeniem



Smalec ze skwarkami

Najlepszy z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem...



Składniki

80 dkg świeżej słoniny
40 dkg wędzonej słoniny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny mielony

Wykonanie

Słoninę pokroić ostrym nożem w drobną kostkę
(najlepiej kroi się bardzo zimną słoninę )

przełożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić.

W między czasie pokroić drobno cebulkę i czosnek.

jak słonina się wytopi(a wielkość skwarek nam odpowiada)
wyłączyć gaz i ostrożnie dodać cebule i czosnek(uwaga lubi się spienić!)

Doprawić solą i pieprzem,przełożyć do salaterek(lub słoików)
w czasie zastygania od czasu do czasu przemieszać aby skwarki równomiernie się rozłożyły. Przechowywać w lodówce