czwartek, 21 marca 2013

Deser karmelowy

Słodki, lekki i delikatny....
podobny do deseru panna cotta ale w lekko odchudzonej wersji


Składniki
na 3 porcje

0.5 litra mleka 0.5%
cukier
2 łyżeczki żelatyny
Crunchy Kupiec
(ja dałam pomarańczowo-czekoladowe) KLIK 



Wykonanie

Karmel
W rondelku o grubym dnie lub na patelnie wysypujemy cukier
(ilość wedle uznania mi wyszła niepełna szklanka)
i podgrzewamy na niewielkim ogniu
NIE MIESZAMY ŁYŻKĄ !
tylko lekko poruszamy całym rondelkiem, jak cukier się rozpuści podtrzymujemy na ogniu do uzyskania
odpowiedniego koloru(w zależności jak mocno brązowy chcemy)

Deser
W między czasie mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym.
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy żelatynę.
Do gorącego mleka wlewamy 1/2 karmelu i dobrze mieszamy aż całość się połączy.
Na koniec dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy.

Wylewamy do szklanek,jak wystygnie wstawiamy do lodówki żeby stężało.

Deser wykładamy na talerze, polewamy karmelem(ja go lekko podgrzałam) i posypujemy
np.Crunchy Kupiec z czekoladą i pomarańczą.



SMACZNEGO


1 komentarz:

Małgorzata Margaretka pisze...

Na pewno bardzo smaczny, choc ja za karmelem nie przepadam.