Zgodne z 3 fazą diety protal.
Lekko odchudzona wersja Gołąbków bez zawijania
Składniki
50 dkg mięsa mielonego drobiowego
niecały kilogram kapusty pekińskiej
2 marchewki
100 gram ryżu
1 cebula
2-3 jajka(r.M -3,r.L-2)
3-4 łyżki kaszy manny
przyprawy
sól
pieprz biały Prymat
natka pietruszki Prymat
ostra papryka Prymat
łyżeczka Sabzi Kuku Ambic
przecier pomidorowy( niecały słoiczek)
niecały kilogram kapusty pekińskiej
2 marchewki
100 gram ryżu
1 cebula
2-3 jajka(r.M -3,r.L-2)
3-4 łyżki kaszy manny
przyprawy
sól
pieprz biały Prymat
natka pietruszki Prymat
ostra papryka Prymat
łyżeczka Sabzi Kuku Ambic
przecier pomidorowy( niecały słoiczek)
Wykonanie
Ryż gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie-wystudzić.
Kapustę drobno posiekać, obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej,cebule drobno pokroić.
Wymieszać warzywa z ryżem i mięsem. Doprawić do smaku.Dodać jajka i kaszę manną np.Lestello.
Całość dokładnie wymieszać(masa ma być klejąca,w razie potrzeby podsypać kaszy).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Mokrymi rękoma formować pulpety i kłaść na patelnie,delikatnie obsmażyć z każdej strony.
W garnku zagotować wodę z przecierem pomidorowym,delikatnie wrzucać do garnka obsmażone pulpety.
Gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
na koniec doprawić całość(ja nie zagęszczałam sosu,lekko go zredukowałam)
Kapustę drobno posiekać, obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej,cebule drobno pokroić.
Wymieszać warzywa z ryżem i mięsem. Doprawić do smaku.Dodać jajka i kaszę manną np.Lestello.
Całość dokładnie wymieszać(masa ma być klejąca,w razie potrzeby podsypać kaszy).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Mokrymi rękoma formować pulpety i kłaść na patelnie,delikatnie obsmażyć z każdej strony.
W garnku zagotować wodę z przecierem pomidorowym,delikatnie wrzucać do garnka obsmażone pulpety.
Gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
na koniec doprawić całość(ja nie zagęszczałam sosu,lekko go zredukowałam)
podawać gorące
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz