Jedne z moich ulubionych...
wbrew pozorom nie są pracochłonne,
z wywaru z gotowania kurczaka można ugotować pyszną
zupę, lub do krokietów wykorzystać mięso z rosołu
Składniki
na ciasto TUTAJ
na farsz
1 kurczak( około 1.3 kg)
2 marchewki
kawałek pietruszki i selera
1 cebulka
1 Ząbek czosnku
pieprz
sól
bułka tarta do panierowania
jajka do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie
kurczaka myjemy, porcjujemy.
Warzywa obieramy.
Wszystko razem gotujemy około 1.5 godziny z dodatkiem soli,
liścia laurowego i ziela angielskiego.
Następnie wyjmujemy z wywaru i studzimy.
Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa.
Dodajemy przyprawy wedle uznania
ja dałam świeżo mielony pieprz z młynka Prymat,
ostrą paprykę prymat, przyprawę Sabzi Kuku Ambic, sól.
cebulę drobno kroimy,ząbek przeciskamy przez praskę-
całość delikatnie zeszklić na łyżce oleju i dodać do farszu.
Dokładnie wymieszać i odstawić aby się przegryzło
W między czasie smażyć naleśniki
W usmażone naleśniki zawijać farsz.
Panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Smażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na zloty kolor.
krokiety można lekko odchudzić nie panierując ich.
Ułożone na blasze do pieczenia można podpiec 30 minut w piekarniku.
Podawać odrazu barszczem czerwonym.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz