środa, 27 marca 2013

Krokiety z mięsem drobiowym

Jedne z moich ulubionych...
wbrew pozorom nie są pracochłonne,
z wywaru z gotowania kurczaka można ugotować pyszną
zupę, lub do krokietów wykorzystać mięso z rosołu

Składniki
na ciasto TUTAJ

na farsz

1 kurczak( około 1.3 kg)
2 marchewki
kawałek pietruszki i selera
1 cebulka
1 Ząbek czosnku
pieprz
sól

bułka tarta do panierowania
jajka do panierowania
olej do smażenia


Wykonanie

kurczaka myjemy, porcjujemy.
Warzywa obieramy.
Wszystko razem gotujemy około 1.5 godziny z dodatkiem soli,
liścia laurowego i ziela angielskiego.
Następnie wyjmujemy z wywaru i studzimy.

Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa.
Dodajemy przyprawy wedle uznania
ja dałam świeżo mielony pieprz z młynka Prymat,
ostrą paprykę prymat, przyprawę Sabzi Kuku Ambic, sól.

cebulę drobno kroimy,ząbek przeciskamy przez praskę-
całość delikatnie zeszklić na łyżce oleju i dodać do farszu.
Dokładnie wymieszać i odstawić aby się przegryzło
W między czasie smażyć naleśniki



W usmażone naleśniki zawijać farsz.
Panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej.


Smażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na zloty kolor.
krokiety można lekko odchudzić nie panierując ich.
Ułożone na blasze do pieczenia można podpiec 30 minut w piekarniku.

Podawać odrazu  barszczem czerwonym.

SMACZNEGO



Brak komentarzy: