Boczniaki i liście świeżego szpinaku
to dla mnie nowość na pizzy.
Wypróbowałam i wprowadziłam do mojego menu....
pycha
Składniki
ciasto
3 szklanki mąki tortowej
30 gram drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
ew. bazylia,oregano
szklanka ciepłej wody
łyżeczka cukru
na wierzch
kilka boczniaków
cebula
kawałek czerwonej papryki
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
2 garści liści szpinaku
wędlina drobiowa
kulka mozzarelli z zalewy
na sos
150 ml jogurtu greckiego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
ulubione zioła i przyprawy
Wykonanie
Drożdże rozkruszyć zasypać cukrem i wymieszać na pastę.
Mąkę wymieszać z solą i przyprawami.
dodać drożdże,ciepła wodę i olej.
wyrobić na gładkie ciasto.
odstawić do wyrośnięcia.
Boczniaki pokroić i podsmażyć na patelni,doprawić solą i pieprzem-wystudzić
szpinak opłukać i osuszyć.
kukurydzę odcedzić,paprykę,cebulę i wędlinę pokroić
ser odcedzić i pokroić w cienkie plasterki
ciasto przekroić na 3 kawałki,rozwałkować i wyłożyć na blachy do pieczenia pizzy
Składniki sosu wymieszać(czosnek przecisnąć przez praskę) i rozsmarować na cieście.
ułożyć składniki(szpinak na samą górę,nie dodawać sera)
piec pizze 15 minut w 220 stopniach,po tym czasie ułożyć plastry mozzarelli i zapiekać jeszcze 5 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz