niedziela, 13 stycznia 2013

Cukier waniliowy

Teraz mam pewność że do moich ciast trafi prawdziwy cukier waniliowy a nie sztuczny wanilinowy.
Zapach jest niesamowity....warto zrobić taki cukier w domu...



Składniki

cukier drobny




Wykonanie

Odmierzamy ilość cukru jaką będziemy wykorzystywać do cukru waniliowego
(ja wsypałam do niewielkiego słoiczka)

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na całej długość
(ale tylko jedną warstwę)
Nożem wybieramy ze środką ziarenka i mieszamy z cukrem.
Pozostałą laskę wanilii pokroić na mniejsze kawałki
(aby zmieściły się do słoiczka) i dodajemy do cukru.

Odstawiamy na kilka dni....i cukier waniliowy gotowy
Idealny do wypieków i deserów,ale znakomicie smakuje kawa lub herbata posłodzona takim cukrem.


SMACZNEGO





Wykorzystałam laskę wanilii z firmy


logo pobrane ze strony producenta


1 komentarz:

Ervisha pisze...

Najlepszy taki domowy bo bez chemii