wtorek, 15 stycznia 2013

Barszcz czysty na wędzonce

Niezwykle aromatyczny i smaczny.
Idealnie pasuje do krokietów,uszek lub pasztecików


Składniki

30 dkg wędzonego boczku lub żeberek
5 dużych buraków
2 marchewki
kawałek selera
1 mały korzeń pietruszki

liść laurowy(3-4 sztuki)
ziele angielskie(5-6 sztuk)
pieprz ziarnisty(5-6 sztuk)
Pieprz kolorowy z młynka Prymat
Natka Pietruszki Prymat
Majeranek
sól do smaku
łyżka octu lub soku z cytryny

Wykonanie

Boczek lub żeberka zalać wodą,dodać liść laurowy,ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Podgotować 30 minut.
Wyjąc boczek/żeberka i dodać obrane i pokrojone w plastry warzywa.
Dodać sól wg smaku i resztę przypraw (ja dałam wszystkiego po 1/2 łyżeczki)
Gotować do miękkości buraków.
Dodać łyżkę octu lub soku z cytryny,wyłączyć gaz i odstawić aby się lekko przegryzł.
Podawać jako dodatek do pierogów,krokietów lub pasztecików.

SMACZNEGO

1 komentarz:

Kasia Cukier pisze...

wspaniały ma kolorek pycha :)