czwartek, 31 stycznia 2013

Czekoladowy torcik bananowo-chałwowy

Powstał całkiem przypadkowo,
miałam ochotę na kremowe ciacho,
w szafce od dłuższego czasu leżała chałwa a banany wymagały już zjedzenia.
Teraz wiem że zrobię ten torcik jeszcze nie raz


Składniki

na biszkopt4 jajka
1/2 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao

na krem1 litr mleka
3 budynie waniliowe
3 banany
200 gram chałwy
250 gram margaryny
5 tabletek słodziku(lub 5 łyżeczek cukru)


Wykonanie

BiszkoptBiałka ubić na sztywno,dodać cukier i zmiksować na lśniącą pianę,dodać żółtka i proszek bo pieczenia-zmiksować.
Dodać mąki i kakao(przesiane) i wymieszać łyżką.
Przelać do tortownicy.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.
Dobrze wystudzić,zimny przekroić na 3 blaty.

Krem
z mleka,słodziku(lub cukru) i budyniu ugotować budyń-dobrze wystudzić.
Margarynę zmiksować z zimnym budyniem na gładki krem.
Na pierwszym blacie biszkoptu ułożyć obrane i przekrojone wzdłuż banany(skropić lekko sokiem z cytryny)
na banany wyłożyć 1/3 kremy,przykryć drugim blatem.
Chałwę drobno pokroić i dodać do kremu(można odrobinę zostawić do ozdoby) dokładnie wymieszać.
i wyłożyć na biszkopt(zostawić trochę na boki i wierzch tortu).
Przykryć całość 3 blatem biszkoptu i wysmarować resztą kremy całość.
Chłodzić w lodówce minimum 12 h.

SMACZNEGO

5 komentarzy:

madlene17 pisze...

Czekolada, banany i chałwa - pyszne połączenie:)

Chocoholiczka pisze...

Średnio lubię chałwę, ale moja mama byłaby zachwycona. Chyba skorzystam z Twojego przepisu na jej kwietniowe urodziny :)

siostraelwa pisze...

Ostatnio chałwa ciągle za mna chodzi, więc myślę, że ciaho byłoby całe moje, gdyby się znalazło w mojej kuchni :)

gin pisze...

Też mam odrobinę zalegającej chałwy ;)
Wspaniały ten torcik :)

Olcia pisze...

torcik jest naprawde dobry i wbrew pozorom wcale nie słodki(w kremie nie ma cukru) to takie połaczenie ciasto"kopiec kreta" z chałwą.