czwartek, 24 stycznia 2013

Kuskus z warzywami

smaczna i lekka propozycja obiadu nie tylko dla tych co na diecie:)
danie zgodne z protal 3-stabilizacja

Składniki
dla 2 osób

50 gram suchego kuskusu Kupiec
1/2 opakowania mrożonych warzyw
kilka łyżek kukurydzy z puszki
sól,pieprz z młynka Prymat



Wykonanie

Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu.
W między czasie zamrożone warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię,posolić do smaku.
Dusić chwilę pod przykryciem,jak się rozmrożą odkryć patelnię i podsmażać
(można dodać łyżkę masła,ja nie dodawałam)
Mają być chrupiące a nie miękkie.
Na talerz wyłożyć kuskus,na to porcję warzyw.
Posypać świeżo zmielonym pieprzem Prymat i kukurydzą z puszki.
SMACZNEGO

Dane ze strony producenta kaszki Kuskus Kupiec

Wartość odżywcza 100g produktu:
Wartość energetyczna361 kcal
1533 kJ
Białko13 g
Węglowodany75 g
Tłuszcze1 g


Kuskus to drobna kaszka z wysokogatunkowych partii pszenicy durum, poddana gotowaniu na parze, co znacznie skraca czas jej przyrządzania. Jest to produkt naturalny, łatwo przyswajalny przez organizm. Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów odżywczych i smakowych).


Moja osobista opinia

Kasza łatwa i szybka w przygotowaniu.
Smaczna(nawet mojemu synkowi niejadkowi smakuje) i lekka.
Idealna na szybki obiad,świetnie zastępuję ryż,ziemniaki czy kaszę gruczaną itp
będzie idealna jako baza do wielu sałatek.

moja ocena 5/5
Polecam

1 komentarz:

Melania W pisze...

Bardzo lubię kaszę kuskus, m.in. za szybkie przygotowanie :)