piątek, 18 stycznia 2013

Sałatka meksykańska light

Robiłam tę sałatkę już kilka razy.
Jest pyszna i bardzo sycąca.
Zgodna z Protal III -stabilizacja.



Składniki

0.5 kg mięsa mielonego drobiowego(np zmielone piersi z kurczaka,indyka)
1/2 małej kapusty pekińskiej
kukurydza w puszcze
czerwona fasola w puszce
4-5 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
1 cebula(może być por)
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
ketchup pikantny light
200 ml jogurtu greckiego(dałam light)
przyprawa meksykańska
pieprz kolorowy Prymat



Wykonanie

Zmielone mięso mielone usmażyć bez tłuszczu.Doprawić przyprawą meksykańską.
Na koniec dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.
Kapustę pekińska pokroić drobno i wyłożyć na dno miski.
Na to wyłożyć posiekaną cebulę i wystudzone mięso.
Polać odrobiną ketchupu i wyłożyć odcedzoną kukurydzę i fasolę(lekko przepłuklać z zalewy)
Na kukurydze wyłożyć jogurt.
Na jogurt pokrojone ogórki i paprykę.
Całość polać ketchupem i posypać kolorowym,zmielonym pieprzem Prymat.

SMACZNEGO

2 komentarze:

Małgorzata Margaretka pisze...

Warstwowe sałatki wyglądają elegancko :)

Bożena pisze...

Z mielonym mięsem sałatki jeszcze nie robiłam.