wtorek, 1 stycznia 2013

Bułki pełnoziarniste


Bułeczki są szybkie w przygotowaniu,
syte i zdrowe.
A jak się pieką cudnie pachnie w całym domu...


Składniki

600 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
około 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej(do podsypywania)
0.5 litra ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy/oleju
opakowanie drożdży instant
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki Prymat
1/2  łyżeczki Czosnku staropolskiego Prymat
ziarna do posypania bułeczek
1 jajko

Wykonanie

Mąkę pełnoziarnistą wsypać do miski,dodać drożdże,sól, czosnek i natkę.
Dodać ciepłą wodę i wyrobić miękkie,elastyczne ciasto(w razie potrzeby podsypać mąką pszenną tortową)
Odstawić na 15 minut.

Po tym czasie formować bułeczki( mi wyszło 6 dużych).Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami.
Odstawić na kolejne 15 minut.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Studzić na kratce

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Do ciasta na bułkę nie dodaje się jajka? Tylko smaruje się nim wierzch? Czy bułka nie jest przez to twarda?

Olcia pisze...

bułeczki wyszły lekko chrupiące z wierzchu ale nie twarde. są mocno zbite jak to bywa w pieczywie z pełnoziarnistej mąki. ale jedną można się najeść na długi czas