poniedziałek, 14 stycznia 2013

Dietetyczny placek po węgiersku

Taka wersja placka po węgiersku jest naprawdę smaczna.
Zgodna z dietą protal w fazie stabilizacji(dni ze skrobią)
Papryka wędzona ostra dodana do sosu nadaje niepowtarzalnego smaku całości.


Składniki
dla 2 osób

3 ziemniaki
1 cebula
1 jajko
1 łyżka otrąb pszennych KUPIEC
2 filety z piersi kurczaka
1/2 czerwonej papryki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
pieprz świeżo mielony Prymat
łyżka maizeny


Wykonanie

Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce.Odciskamy z nich całą wodę.
Doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy jajko i otręby.
Dokładnie mieszamy.

Filet z kurczaka (umyty i oczyszczony) pokroić na małe kawałki.
Obsmażyć bez tłuszczu z pokrojoną w kostkę papryką.
Podlać szklanką wody i dodać czosnek niedźwiedzi, wędzoną paprykę i przecier pomidorowy.
Całość dusić 30 minut.
Po tym czasie zagęścić sos maizeną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Placki smażymy na suchej patelni
(ja przetarłam patelnię ceramiczną ręcznikiem papierowym z malutka ilością oleju)
pod przykryciem,po 10 minut z każdej strony.
Następnie po 2 minuty bez przykrycia aby odparowały(zrobią się lekko chrupiące)

Placki podajemy polane sosem
dodatkowo dałam odrobinę startego sera żółtego(ale to tak poza dietą ;)
można podać z kleksem jogurtu greckiego light

SMACZNEGO



2 komentarze:

Małgorzata Margaretka pisze...

Jak dietetyczny, to coś dla mnie :)

k.m.w. pisze...

nie musi być dietetyczny, uwielbiam praktycznie każdy placek po węgiersku!:)