poniedziałek, 28 stycznia 2013

Ryba pod kołderką warzywną

Potrawa podobna do ryby po grecku,
jednak dodatek papryki nadaje jej zupełnie innego smaku
Ryba nie jest smażona,tylko duszona(jakby ugotowana na parze)
,więc zachowuję wartości odżywcze.
Potrawa zgodne z Protal P+W


Składnikidla 2 osób

2 filety z ryby(dowolnej)
2 duże marchewki
1 mały korzeń pietruszki
papryka czerwona i żółtka(po połówce)
przecier pomidorowy
sól
pieprz cytrynowy
pieprz świeżo mielony Prymat
biała część z pora



Wykonanie

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce,pora pokroić w krążki,paprykę w paski.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka,podlać 100 ml wody,posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Poddusić 10 minut,na koniec dodać przecier pomidorowy(1/2 słoiczka).

Rybę umyć,wysuszyć i doprawić pieprzem cytrynowym.
Na patelnię wyłożyć połowę warzyw,na to ułożyć rybę i przykryć resztą warzyw.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem,około 30 minut(w zależności od grubości filetów rybnych).

Podawać gorące

Smacznego